Vi svenskar
äter i genomsnitt 55 kg frukt om året per person. Den största
delen av frukten är importerad och vi har vant oss vid det stora utbudet
av exotiska frukter. Men i flera fruktodlande länder används stora
mängder giftiga bekämpningsmedel som drabbar människa och
miljö hårt. Medvetenheten om de stora miljöproblemen har
dock ökat under senare år och allt fler väljer till exempel
att köpa ekologiska bananer.
Mycket
av den tropiska frukten har i dag blivit vardaglig frukt,
till exempel bananer, kiwi, nektariner, clementiner och satsumas.
I Sverige äter vi till exempel mest bananer av de länder som
inte själva producerar bananer. Men man ska kanske tänka sig
för när man köper tropisk frukt. På Svenska Naturskyddsföreningen
menar man att det finns mycket att göra som konsument.
Man
ska helst köpa närproducerat eller ställa krav på
att frukten är ekologiskt odlad. Sedan är det bra att tänka
på att köpa frukt efter säsong. Och naturligtvis att inte
äta så mycket tropiska frukter. Banan är ju också
en tropisk frukt även om den nu är så vanlig, säger
Karin Gregov, som har hand om handels- och konsumtionsfrågor på
Naturskyddsföreningen.
Naturskyddsföreningen har undersökt odlingar av bananer i
Costa Rica samt äpplen och vindruvor i Chile. Odlingarna är
i många fall skadliga för miljön och arbetarna på
plantagerna.
Giftiga bekämpningsmedel orsakar stora hälsoproblem arbetare
drabbas bland annat av hudproblem, cancer och sterilitet och jobbar utan
skyddsutrustning och utan utbildning i hur man handskas med kemikalier.
Kemikalierna
förs sedan med vattendrag och förorenar mark och hav. Långväga
transporter medför också en stor energiåtgång.
Att länderna skulle förlora en viktig inkomstkälla om vi
i nord slutar äta tropisk frukt håller hon inte med om.
Jag tycker inte att man ska stirra sig blind på det resonemanget.
Så som man odlar i dag medför långsiktiga kostnader för
länderna. Det är ett högt pris man får betala för
miljön och lokalbefolkningen skadas också. Många sådana
här odlingar tar också stor plats från vanliga grödor
som man i stället behöver importera. Det gäller för
dessa länder att bli mer självförsörjande.
Hon tycker också att vi i Sverige skulle kunna satsa lite mer på
självförsörjning.
Äpplen odlar vi ju själva i Sverige och skulle i stort
sett kunna vara självförsörjande på det. Då
kan man fråga sig om det är nödvändigt att importera
äpplen.
Sedan
1995 har SNF arbetat för att öka efterfrågan på
ekologiskt odlade bananer och försökt få en tullfri kvot
för dem. Man samarbetar också med en del lokalorganisationer
i olika länder som på plats jobbar med att främja ekologisk
odling och ett mer hållbart system.
Kravbananer är numera lätt att få tag på i de flesta
butiker, men det finns även kravmärkta äpplen och vindruvor
att köpa.
Göran Magnusson är produktinköpare på Saba frukt
och
grönt i Stockholm. Han berättar att deras försäljning
av ekologisk frukt ständigt ökar. Den ekologiska frukten importer
man från Italien, Frankrike, Argentina och Nya Zeeland.
Problemet för oss är att vi inte alltid får tag
på ekologiska varor. Vi vill ju kunna sälja ekologisk frukt
till butikerna varje vecka, men ibland har vi inte den möjligheten,
säger han.
Den
kravmärkta frukten är som regel lite dyrare än konventionellt
odlad frukt. Göran Magnusson säger att det beror på den
hårda konkurrensen om ekologisk frukt och att det råder stor
brist på marknaden.
När det inte finns tillräckligt med ekologiskt odlad
frukt så blir den dyrare.
Trots
det så är efterfrågan på ekologisk frukt stor och
Göran Magnusson anser att svenskarna är mycket miljömedvetna.
Ett önskemål från hans sida är dock att svensk frukt
skulle odlas ekologiskt.
Som det är nu finns det ingen ekologiskt odlad frukt i Sverige
och det tycker jag är synd, säger han.
Sara
Zetterlund-Holfve
Fakta
om odling av bananer, äpplen och druvor
|