16 juni 2000

Stort fruktutbud i Sverige
drabbar miljön i odlarländerna

 

Vi svenskar äter i genomsnitt 55 kg frukt om året per person. Den största delen av frukten är importerad och vi har vant oss vid det stora utbudet av exotiska frukter. Men i flera fruktodlande länder används stora mängder giftiga bekämpningsmedel som drabbar människa och miljö hårt. Medvetenheten om de stora miljöproblemen har dock ökat under senare år och allt fler väljer till exempel att köpa ekologiska bananer.

Mycket av den tropiska frukten har i dag blivit vardaglig frukt,
till exempel bananer, kiwi, nektariner, clementiner och satsumas.
I Sverige äter vi till exempel mest bananer av de länder som inte själva producerar bananer. Men man ska kanske tänka sig för när man köper tropisk frukt. På Svenska Naturskyddsföreningen menar man att det finns mycket att göra som konsument.

– Man ska helst köpa närproducerat eller ställa krav på att frukten är ekologiskt odlad. Sedan är det bra att tänka på att köpa frukt efter säsong. Och naturligtvis att inte äta så mycket tropiska frukter. Banan är ju också en tropisk frukt även om den nu är så vanlig, säger Karin Gregov, som har hand om handels- och konsumtionsfrågor på Naturskyddsföreningen.
Naturskyddsföreningen har undersökt odlingar av bananer i
Costa Rica samt äpplen och vindruvor i Chile. Odlingarna är i många fall skadliga för miljön och arbetarna på plantagerna.
Giftiga bekämpningsmedel orsakar stora hälsoproblem – arbetare drabbas bland annat av hudproblem, cancer och sterilitet och jobbar utan skyddsutrustning och utan utbildning i hur man handskas med kemikalier.

Kemikalierna förs sedan med vattendrag och förorenar mark och hav. Långväga transporter medför också en stor energiåtgång.
Att länderna skulle förlora en viktig inkomstkälla om vi i nord slutar äta tropisk frukt håller hon inte med om.
– Jag tycker inte att man ska stirra sig blind på det resonemanget. Så som man odlar i dag medför långsiktiga kostnader för länderna. Det är ett högt pris man får betala för miljön och lokalbefolkningen skadas också. Många sådana här odlingar tar också stor plats från vanliga grödor som man i stället behöver importera. Det gäller för dessa länder att bli mer självförsörjande.
Hon tycker också att vi i Sverige skulle kunna satsa lite mer på
självförsörjning.
– Äpplen odlar vi ju själva i Sverige och skulle i stort sett kunna vara självförsörjande på det. Då kan man fråga sig om det är nödvändigt att importera äpplen.

Sedan 1995 har SNF arbetat för att öka efterfrågan på ekologiskt odlade bananer och försökt få en tullfri kvot för dem. Man samarbetar också med en del lokalorganisationer i olika länder som på plats jobbar med att främja ekologisk odling och ett mer hållbart system.
Kravbananer är numera lätt att få tag på i de flesta butiker, men det finns även kravmärkta äpplen och vindruvor att köpa.
Göran Magnusson är produktinköpare på Saba frukt och
grönt i Stockholm. Han berättar att deras försäljning av ekologisk frukt ständigt ökar. Den ekologiska frukten importer man från Italien, Frankrike, Argentina och Nya Zeeland.
– Problemet för oss är att vi inte alltid får tag på ekologiska varor. Vi vill ju kunna sälja ekologisk frukt till butikerna varje vecka, men ibland har vi inte den möjligheten, säger han.

Den kravmärkta frukten är som regel lite dyrare än konventionellt odlad frukt. Göran Magnusson säger att det beror på den hårda konkurrensen om ekologisk frukt och att det råder stor brist på marknaden.
– När det inte finns tillräckligt med ekologiskt odlad frukt så blir den dyrare.
Trots det så är efterfrågan på ekologisk frukt stor och Göran Magnusson anser att svenskarna är mycket miljömedvetna. Ett önskemål från hans sida är dock att svensk frukt skulle odlas ekologiskt.
– Som det är nu finns det ingen ekologiskt odlad frukt i Sverige och det tycker jag är synd, säger han.

Sara Zetterlund-Holfve


Fakta om odling av bananer, äpplen och druvor