16 juni 2000

Fakta/Bananer från Costa Rica

 

I Sverige äter vi i snitt 17,6 kilo bananer per person och år. Bananer är den tropiska frukt som har störst andel av den svenska fruktimporten. I Sverige kommer cirka en tredjedel av bananerna från Costa Rica som efter Ecuador är världens näst största exportör av bananer.
I Costa Rica har stora regnskogsområden avverkats för att ge plats åt bananplantagerna. Plantagerna är mycket känsliga för sjukdomar och insektsangrepp och därför används stora mängder bekämpningsmedel.
Varje bananstock växer i en plastpåse som har impregnerats med bekämpningsmedel. Många medel är extremt giftiga och har lett till att tiotusentals bananarbetare har blivit sterila.
Kemikalierna kan också orsaka cancer, fosterskador samt skador på lever, njurar och centrala nervsystemet.
Arbetsvillkoren för plantagearbetarna i Costa Rica är usla och de fackligt aktiva har hotats till livet och en del har till och med mördats.

Källa: SNF


Fakta/Äpplen och druvor från Chile

Chiles export av frukt har ökat markant de senaste decennierna. Vindruvor är den största produkten. Fruktodlingen har lett till hälso- och miljöproblem genom användningen av giftiga kemikalier. Importen av bekämpningsmedel har ökat i takt med fruktodlingen.
Mellan 1985 och 1994 ökade importen av insektsmedel med 64 procent och ogräsmedel med 220 procent. Många arbetare på fruktodlingarna klagar över huvudvärk, illamående, hudproblem och nervproblem. Man har också sett en ökning av missbildningar, sterilitet och cancer.

Fattiga småbönder har fått lämna plats åt de stora företagen och förändringen i markanvändning har påverkat den biologiska mångfalden. Det intensiva jordbruket kräver mycket vatten och kemikalerna förorenar vattendragen.
En annan effekt är att man nu måste importera livsmedel, som man tidigare kunde odla själv.

Källa: SNF