I Sverige
äter vi i snitt 17,6 kilo bananer per person och år. Bananer
är den tropiska frukt som har störst andel av den svenska fruktimporten.
I Sverige kommer cirka en tredjedel av bananerna från Costa Rica
som efter Ecuador är världens näst största exportör
av bananer.
I Costa Rica har stora regnskogsområden avverkats för att ge
plats åt bananplantagerna. Plantagerna är mycket känsliga
för sjukdomar och insektsangrepp och därför används
stora mängder bekämpningsmedel.
Varje bananstock växer i en plastpåse som har impregnerats
med bekämpningsmedel. Många medel är extremt giftiga och
har lett till att tiotusentals bananarbetare har blivit sterila.
Kemikalierna kan också orsaka cancer, fosterskador samt skador på
lever, njurar och centrala nervsystemet.
Arbetsvillkoren för plantagearbetarna i Costa Rica är usla och
de fackligt aktiva har hotats till livet och en del har till och med mördats.
Källa:
SNF
Fakta/Äpplen och
druvor från Chile
Chiles export
av frukt har ökat markant de senaste decennierna. Vindruvor är
den största produkten. Fruktodlingen har lett till hälso- och
miljöproblem genom användningen av giftiga kemikalier. Importen
av bekämpningsmedel har ökat i takt med fruktodlingen.
Mellan 1985 och 1994 ökade importen av insektsmedel med 64 procent
och ogräsmedel med 220 procent. Många arbetare på fruktodlingarna
klagar över huvudvärk, illamående, hudproblem och nervproblem.
Man har också sett en ökning av missbildningar, sterilitet
och cancer.
Fattiga småbönder
har fått lämna plats åt de stora företagen och förändringen
i markanvändning har påverkat den biologiska mångfalden.
Det intensiva jordbruket kräver mycket vatten och kemikalerna förorenar
vattendragen.
En annan effekt är att man nu måste importera livsmedel, som
man tidigare kunde odla själv.
Källa: SNF
|