27 okt 2000

– Ansvaret ligger hos företagen

Kemikalieinspektionen vet inte vilka kemikalier som finns i elektronikprodukter. Anledningen är att de som säljer till exempel datorer, enligt kemikalielagstiftningen, inte behöver deklarera till konsumenter och kemikalieinspektionen vilka kemikalier de innehåller.
– Konsekvensen blir att vi inte kontrollerar produkterna, säger Eva Ljung utredare på kemikalieinspektionen.


Hur ser ni på att man byter ut bromerade flamsskyddsmedel mot flamsskyddsmedlet trifenylfosfat som är allergiframkallande?

–Vi tycker det viktiga är att titta på om det verkligen behövs så mycket flamsskyddsmedel. Vi informerar leverantörerna av produkter som innehåller flamsskyddsmedel om problemen med flamskyddsmedel och försöker på så sätt att få dem att minska användningen. Institutet för verkstadsteknisk forskning arbetar med att se om brandrisken kan minskas med en annorlunda datordesign. Genom att ändra konstruktionen av datorer så att man kan kapsla in delar av datorn där det är risk för gnistbildning så kanske inte flamsskyddsmedlen behövs, säger Eva Ljung.

Enligt en stor bildskärmsleverantörs miljödokument skulle inte trifenylfosfat finnas i datorerna, men Håkan Carlssons studie visar att ämnet fanns i datorerna. Hur ser ni på detta?
– Det är anmärkningsvärt att leverantörerna inte vet vilka ämnen som finns i de produkter som de säljer, säger Eva Ljung.
Men om företagen inte tar sitt ansvar, borde då inte ni agera?
– Du kan inte lägga över ansvaret på oss för att företagen slarvar. Ansvaret för att veta vad som finns i produkterna ligger hos företagen. Vi har ansvar att kontrollera att lagarna om kemiska produkter följs. Men i dag finns det inte några regler om att innehållet av kemiska ämnen i datorer ska deklareras eller hur det ska göras. Vi vill gå längre än vi gör i dag, men hinner bara med att inspektera det lagarna föreskriver, säger Eva Ljungberg.
Vad krävs för att få till stånd ett förbud mot trifenylfosfat?
– Vi har valt att börja med att diskutera med företagen för att försöka få bort dem den frivilliga vägen. För att förbjuda dem krävs det ganska mycket, säger Eva Ljungberg.
Det krävs alltså mer än att det är allergiframkallande?
– Vi har inte tittat så mycket på fosfatestrar så det är svårt att säga vad gränsen går för förbud. Men hittills har vi inte bedömt att det behövs ett förbud, säger Eva Ljungberg.

Kenneth Samuelsson

Nytt hälsofarligt ämne i datorer