Ursprungligen publicerad på Debatt i Miljömagasinet 9, 3 mars 2017

Chokladens baksida

Kakaosektorn genomgår sedan en tid tillbaka en kris som bland annat har sin grund i att odlarna under en lång period har fått dåligt betalt för sin kakao. Kaffeproduktionen har hamnat i ett handelssystem som bygger på många mellanhänder i produktionslandet, vilket skapar en låg vinstandel för kakaoodlarna, ofta så lite som sex procent av värdet på en chokladkaka i handeln. En stor del av kakaoodlarna lever i absolut fattigdom. Många kakaoodlare tjänar så lite som 2-4 kronor om dagen.


All choklad är inte skapad lika. Fråga alltid efter
ursprung vid köp av chokladpraliner i lösvikt.
(Foto: Susanne Nilsson / Flickr CC BY-SA 2.0)

Barnarbete är vanligt förekommande inom kakaoindustrin. Hundratusentals barn uppskattas arbeta under slavliknande förhållanden i en hård arbetsmiljö. Enligt en studie från Tulane University har antalet barn, som är involverade i skadligt barnarbete, inom kakaoindustrin ökat med 46 procent i Elfenbenskusten mellan 2009 och 2014.

Som en följd av kakaoodlarnas svåra ekonomiska och sociala situation startade redan 1993 Fairtrade Sveriges systerorganisation i Holland en producentorganisation för certifiering av kakao. I dag finns ett hundratal certifierade producentorganisationer för kakao i Afrika och Latinamerika som innefattar 180 000 odlare, med Elfenbenskusten som största enskilda producentland.

Genom Fairtrade-kriterierna får odlarna bättre betalt för sin kakao och premier, som ofta används för inventeringar i utbildning och skolstipendier. Att göra utbildning tillgänglig till rimliga kostnader är en av de viktigaste faktorerna för att motarbeta barnarbete. Kakaoodlarna garanteras en Fairtrade-premie på 200 USD/ton. Under 2014 uppgick Fairtrade-premien till 10,8 miljoner euro.

I Sverige konsumerar vi cirka sju kilo choklad per person och år. Mycket av den chokladen köper vi utan att tänka på kakaons mörka historia med fattigdom och barnarbete. Kriterierna för Fairtrades märkning av kakao är omfattande (www.fairtrade.se) och betyder mycket för kakaoodlarnas hälsa, ekonomi och sociala situation. Fråga därför alltid efter Fairtrade - märkt choklad och välj bort annan choklad där det inte finns liknande omfattande kriterier.

Vill du kommentera den här texten? Skicka ditt svar till:
debatt@miljomagasinet.se

Share

Kontakt: Miljömagasinet, Skånegatan 93 - Box 11 203, 100 61 Stockholm
Tel 08-640 82 80 - Fax 08-640 40 67 - e-post: redaktionen@miljomagasinet.se