Ursprungligen publicerad på Debatt i Miljömagasinet 7, 17 februari 2017

Nu behövs humanism

Man hade ju tanken innan 20 januari om världsbilden skulle förändras. Skulle USA:s president Trump verkställa alla de saker han basunerade ut i valkampanjen, eller anpassa sig i presidentkostymen efter den norm som varit under Obamatiden?

I bakgrunden till världens 324:e rikaste person och USA:s 156:e rikaste stod kyrkans män vid installationen och talade direkt efter Trump. Omedelbart efter dessa herrar travade en samling militärer fram i mer eller mindre givaktposition. Inte helt synkroniserat. Kunde ha varit mera ordning i ledet. Ändå kom tanken att nu är det en ny tid i USA. Kyrkan och militären, hand i hand. Dags att lägga en presenning över Frihetsgudinnan i inloppet till New York?

Omedelbart i presidentstolen i Vita Huset markerade Trump en hel del av vad han sagt innan som skulle ske. Det blev en kaskad av allt det republikaner av den mörkaste blåa kulören anser vara riktlinje för att göra USA till världens främsta land. Och dessa påhejare som röstade på Trump är många. De vill tydligen också att muren mot Mexiko byggs, att muslimer inte ska komma in i landet, att nationalparker ska exploateras för olje- och kolletning, att abort förbjuds, att det inte är någon temperaturhöjning i världen (klimatfrågan) och att miljöfrågor raderas hos departementen, att högerkyrkan ska få en plats i politiken, handelsavtal med olika länder slopas. Detta bara första veckan.

När du läser dessa rader så har han och hans trevliga grabbar säkert skrivit på order för andra utvecklande frågor för amerikanarna och resten av världen. Kanske militär aktion mot Iran? Eller fler länder?

Utvecklingen i Europa är inte så mycket bättre. Valet i Frankrike april/maj kan innebära slutet för EU om det blir de brunblåa som vinner. Med påspädning från Holland om det blir samma resultat där. I Sverige kan vi få en regering efter 15 september 2018 som har kulören blåbrun. Därför behövs humanism och medmänsklighet nu. Därmed motarbetas också de krafter som vill ta makten vars mål flertalet av oss tar klart avstånd ifrån. Det handlar om en mobilisering mot mörkerkrafter.

Dessa mörkerkrafter värnar inte om den breda massan och sannerligen inte om den så kallade vanliga löntagaren, pensionärer och bidragstagaren. Om det var någon som trodde det. De slår vakt om den förmögenhet som ett fåtal förökat med rekordfart senaste 10-15 åren. Och kommer säkert att hämta referenser från det så kallade demokratiska föredömet på andra sidan Atlanten. Tag vara på de glädjeämnen du hittar i nuet och vardagen.

Vill du kommentera den här texten? Skicka ditt svar till:
debatt@miljomagasinet.se

Share

Kontakt: Miljömagasinet, Skånegatan 93 - Box 11 203, 100 61 Stockholm
Tel 08-640 82 80 - Fax 08-640 40 67 - e-post: redaktionen@miljomagasinet.se