Ursprungligen publicerad på Insänt i Miljömagasinet 18, 6 maj 2016

Säkerhetsrådet kapitulerar inför Marockos hot

Marocko har lyckats skrämma och hota FN-systemet ungefär på samma sätt som man lyckades skrämma och hota den svenska utrikesministern från att erkänna Västsahara. Den gamle vännen till Anders Kompass, Omar Hilale, som nu är Marockos FN-ambassadör är nöjd och säger att han inte vet om eller när FN-personalen ska tillåtas återvända.

Marocko vägrade släppa in FN:s generalsekreterare i det ockuperade Västsahara i höstas. Då gjorde Ban Ki-moon i början av året en turné i regionen ändå och besökte Mauretanien, Algeriet inklusive de västsahariska flyktingstäderna och det befriade Västsahara. Det senare är den tredjedel av landet som styrs av SADR, Sahariska Arabiska Demokratiska Republiken, i nära samspel med befrielserörelsen Polisario.

Under sin resa var Ban Ki-moon ärlig nog att tala i termer av det ockuperade Västsahara. Det utnyttjade den enväldige kung Mohamed VI och kallade ut sina lydiga undersåtar i stora demonstrationer. Dessutom beordrade han all civil och en del militär personal att inom tre dagar lämna sin FN-tjänst inom Minurso på det ockuperade territorium som han kallar sina sydliga provinser.

I stället för att stå på sig gjorde Ban Ki-moon en halv pudel och lät Marocko få övertaget. Det märks också i generalsekreterarens rapport till säkerhetsrådet och i den resolution som USA tagit fram under Frankrikes ständiga veto-hot. Resolutionen säger visserligen att Minurso måste restaureras men man ger Marocko tre månaders respit och formulerar inga villkor. Ett farligt prejudikat som kan utnyttjas av andra.

En ljusning är att Säkerhetsrådet är oenigt.

Venezuela och Uruguay krävde hårdare tag mot ockupationsmakten, en utvidgning av Minurso:s ansvar att också omfatta mänskliga rättigheter och förberedelser för den folkomröstning som det västsahariska folket utlovades redan 1991. Angola, Ryssland och Nya Zeeland avstod av likartade skäl. Frågan inställer sig: Vad hade Sverige gjort i Säkerhetsrådet?

Vill du kommentera den här texten? Skicka ditt svar till:
insant@miljomagasinet.se

Share

Kontakt: Miljömagasinet, Skånegatan 93 - Box 11 203, 100 61 Stockholm
Tel 08-640 82 80 - Fax 08-640 40 67 - e-post: redaktionen@miljomagasinet.se