![]() Ursprungligen publicerad på Insänt i Miljömagasinet 14, 8 april 2016 För miljö och djurskydd - stoppa TTIP! Sverige har världens strängaste men också det bästa och därmed det dyraste djurskyddet. Det säkerställer att djuren inte föds upp i "djurfabriker" och att djuren får beta utomhus minst några månader per år. Sverige har inte MRSA (Multiresistenta bakterier) på vår inhemska producerade mat - ännu! Med en ökad import av billigt producerad mat som är framställd på för djuren dåliga villkor ökar också smittrycket på vår sakta men säkert minskade inhemska livsmedelsproduktion. Med MRSA-smitta så får vi också betydligt svårare att behandla verkliga sjukdomar med penicillin. Anledningen till resistensen är att i nästan alla andra länder används antibiotika i förebyggande syfte i köttproduktionen. I Sverige måste det finnas dokumenterad provtagning innan antibiotika får sättas in. USA ligger i topp i världen i förbrukning av förebyggande behandling med antibiotika i sin livsmedelsproduktion vilket är livsmedel som vi riskerar få på våra bord med ett genomfört TTIP-avtal. Är det det scenariot vi vill uppleva? Med det svenska beteskravet följer även ett antal synergieffekter som är starkt fördelaktiga för klimat, miljö, djuren och människan. Det håller vårt unika och artrika kulturlandskap öppet och levande, det leder till bättre djurhälsa eftersom de får tillgång till ett naturligt beteende, det leder till ett smakligare och nyttigare kött samt vid ekologisk produktion även klimatneutralt och berikat med betydligt mer omegafetter. Med ett ökat tryck av billigt kött från bland annat USA ökar den pågående svenska utslagningen av gårdar som har betesdjur. Det leder i sin tur till att takten på igenväxningen av det svenska landskapet ökar. Vårt artrika och med hög biologisk mångfald vackra svenska sommarlandskap kommer att förslyas för att i nästa steg förskogas. Många växter och djurslag som är beroende av öppna landskap slås ut. Med andra ord försvinner "Barnen i Bullerbyn"-vyn som många från andra länder reser hit för att få uppleva. Det skulle bli en mycket negativ konsekvens för svensk turistnäring. I Sverige använder vi inte GMO i vår livsmedelsproduktion i motsats till USA. Följderna blir katastrofala där odling av GMO-manipulerade grödor introduceras ? ökad användning av bekämpningsmedel och utarmade marker som i slutändan inte är odlingsbara. Med det följer ett tyst och dött landskap... i motsats mot vårt svenska kulturlandskap med hög biologisk mångfald! Detta för att vi ska äta billig mat - på naturens bekostnad! Precis som TTIP. I EU råder i dagsläget förbud mot neonikotinoider, ett bekämpningsmedel som dödar våra bin. Utan bin upphör den viktiga pollineringen vilket i sin tur leder till mindre skördar och en ökande brist på livsmedel och andra ohållbara konsekvenser på grund av att bin inte längre finns. Kemiindustrin lobbar för fullt för att få detta förbud upphävt! Deras chanser att få förbudet upphävt ökar markant med ett TTIP-avtal. För hälsosam mat och god folkhälsa, djurens bästa och en klimatneutral och långsiktigt hållbar livsmedelsproduktion med schyssta villkor - stoppa TTIP! Vill du kommentera den här texten? Skicka ditt
svar till: |
|
Kontakt:
Miljömagasinet, Skånegatan 93 - Box 11 203, 100 61 Stockholm |