Ursprungligen publicerad på Insänt i Miljömagasinet 13, 1 april 2016

Ett samhälle lyder under naturlagarna

Måndagen den 1 februari 2016, presenterades planerna för en järnväg för höghastighetståg. Förslaget kan ses som en kvarleva av den teknikoptimism som dominerade under 1900-talet, men som modern forskning kunnat visa, ofta leder till ekonomisk kollaps och miljöförstöring.

Jag citerar från Alf Hornborgs bok Nollsummespelet. "Tvärtemot vad våra rådande illusioner säger oss är den livgivande essens som flödar genom våra samhällen inte pengar, utan energi. Ju förr vi börjar förstå det egendomliga glappet mellan våra materiella villkor och våra kulturella konstruktioner, desto fortare kan vi börja tänka kreativt kring hur vi skall organisera våra ekonomier på sätt som verkligen förtjänas att kallas hållbara."

Det var en beklämmande läsning att ta del av de presentationer som gjordes av företrädare för de orter som berörs av den planerade sträckningen. För ett tillfälligt uppsving i penningekonomin är man villig att försämra framtida generationer utkomstmöjligheter. Forskningen visar på ett otvetydigt sätt på sambandet mellan ett samhälles hållbarhet och förekomsten av lokala produktions- och konsumtionsmönster. Då ska man väl inte välkomna en livsstil som förutsätter att människor måste pendla till sin arbeten.

I Frankrike, ett land med 66 miljoner invånare och många höghastighetståg, har man problem med lönsamheten. En utredning konstaterar att de flesta linjer går med förlust och de få som går med vinst, tjänar inte tillräckligt för att täcka kapitalkostnaderna. (The Economist, Augusti, 2014). En annan utredning konstaterar att kortare restider inte försvarar kostnaderna och skadorna på miljön. Rapporten slår även fast att höghastighetståg i Frankrike har mycket liten betydelse för vanliga människor. (Independent 31/3, 2015). Men det mest intressanta med det franska exemplet är att det är ändstationerna som gynnas mest, medan de mellanliggande orterna knappast gynnas alls.

Resultatet av en järnväg för höghastighetståg i Sverige kan således bli att man påskyndar överhettningen av Stockholm, Göteborg och Malmö samtidigt som man utarmar landsbygden. Är det verkligen en önskvärd utveckling?

Toppmötet i Paris i december 2015, slog fast att den fossilbränsledrivna ekonomin måste begränsas för att förhindra en skadlig uppvärmning av vår planet. Det betyder att vi måste använda mer förnybar energi såsom solenergi, vattenkraft, vindkraft och bioenergi. Räcker den förnybara energin verkligen till för att också driva höghastighetståg? Det åligger förespråkarna att presentera en trovärdig energibudget.

Det känns som om det föreslagna projektet kommer att bli en kapplöpning med tiden. Ju mer information som kommer fram med ny forskning, desto fler människor kommer att bli övertygade om det felaktiga i denna investering. Vilken regering är beredd att spendera 300-400 miljarder kronor på att göra sitt land mindre uthålligt?

Det är bara att hoppas att paradigmskiftet kommer innan projektet satts igång.

Vill du kommentera den här texten? Skicka ditt svar till:
insant@miljomagasinet.se

Share

Kontakt: Miljömagasinet, Skånegatan 93 - Box 11 203, 100 61 Stockholm
Tel 08-640 82 80 - Fax 08-640 40 67 - e-post: redaktionen@miljomagasinet.se