![]() Ursprungligen publicerad på Insänt i Miljömagasinet 7, 19 februari 2016 Välsockrade EFSA Hur kan EFSA (European Food Safety Authority) komma fram till att socker till och med motverkar fetma? Helt otroligt. Enligt radioprogrammet Matens pris har EFSA:s panel fått betalt av sockerindustrin och 8 av 21 i panelen har anknytning till sockerindustrin. EFSA är verkligen välsockrade. Den danske forskare som man lutar sig mot har sedan han skrev sin avhandling helt bytt inställning och tycks nu ligga nära WHO:s (Världshälsoorganistationens) rekommendation om högst fem procent socker av vårt kaloriintag. Redan på 1970-talet hörde jag talas om de tre vita gifterna: Vitt raffinerat socker, salt och vitt vetemjöl. Hur EFSA 40 år senare kan komma till sin slutsats rörande sockret verkar helt orimligt. I Sverige har Livsmedelsverket sedan 1980 pläderat för minskat sockerintag. Det är bara att hoppas att man slipper till exempel bröd brunfärgat av socker och sålt som grovt och fiberikt. Vill du kommentera den här texten? Skicka ditt
svar till: |
|
Kontakt:
Miljömagasinet, Skånegatan 93 - Box 11 203, 100 61 Stockholm |