Ursprungligen publicerad på Insänt i Miljömagasinet 2, 15 januari 2016

Flyktingströmmar kontra klimatpolitik

Flyktingströmmarna måste minska säger regeringen och inför gränskontroller. Men om regeringen verkligen oroar sig för flyktingströmmar borde klimatpolitiken stå i centrum.

400 miljoner människor bor i städer och kustområden som ligger lägre än en meter över havsnivån i dag. Havet väntas stiga med en meter före år 2100 med nuvarande avsmältning av isarna på Grönland och Antarktis.

Lägg därtill ytterligare 250 miljoner människor som kommer att tvingas flytta på grund av extrema väderhändelser i klimatförändringarnas spår, och 100 miljoner vars tillgång till mat hotas när förutsättningarna för matodling och fiske försämras. (Källa: Le Monde, specialupplagan inför klimatmötet i Paris).

En del av detta är det för sent att stoppa, jordens medeltemperatur har redan ökat med nästan en grad sedan förindustriell tid. Sverige är också ett ovanligt väl rustat land för att ta emot många flyktingar. Vi kommer undan de värsta effekterna av klimatförändringarna, vi är ett glesbefolkat land och vi är vana vid solidariska, kollektiva lösningar. Vi kan ta emot många, många fler än i dag.

Men om vi verkligen vill undvika övermäktigt stora flyktingströmmar i framtiden är det desto viktigare att vi kraftigt bromsar utsläppen av växthusgaser nu genast.

Vill du kommentera den här texten? Skicka ditt svar till:
insant@miljomagasinet.se

Share

Kontakt: Miljömagasinet, Skånegatan 93 - Box 11 203, 100 61 Stockholm
Tel 08-640 82 80 - Fax 08-640 40 67 - e-post: redaktionen@miljomagasinet.se