Ursprungligen publicerad på Insänt i Miljömagasinet 1, 8 januari 2016

De öppnar sin hand - kan vi då öppna våra hjärtan?

"Jag kommer att vädja till svenska folket att öppna sina hjärtan för de mycket utsatta människor som vi nu ser runt om i världen", sa Fredrik Reinfeldt, när han inledde den senaste valrörelsen. En vädjan som även bör gälla Europas mest utsatta grupp - romerna. En vädjan som är lika aktuell nu som då. En vädjan som i Sverige och Europa aldrig varit uppfylld. Vi har inte klarat av att öppna våra hjärtan.

I början av 1500-talet var det straffbelagt att vara manlig rom och befinna sig i Sverige. Det var dödsstraff. Något decennium senare kallade Gustav Vasa romerna för tjuvar och spioner samt önskade utvisa alla romer, om inte dödades man som rom. En av hans efterträdare, tvingade romerna att arbeta i gruvor, om de inte lämnade landet. Drottning Kristina gav order om att alla romer skulle avrättas. 1617 beslöts att alla romer skulle avrättas eller fördrivas.

Under första världskrigets början, beslöt man att inga romer skulle få komma till Sverige. Det var fram till 1959 förbjudet att gå i skolan eller ha en fast bostad, som rom. 2013 registrerar den svenska polisen romer i ett register. Ännu misstänker vi romer för att vara tjuvar.

Vi misstänker de människor som tigger på våra gator, varav många är av romsk härkomst, för att vara organiserat, trots att djupintervjuer med en fjärdedel av människorna som tigger, visar på att det inte är organiserat. Allt detta, i det goda landet Sverige. Det är människor som sitter på våra gator, öppnar upp sina händer och som ber oss att öppna våra hjärtan för dem.

Att hjälpa dem. Hjälpa dem och deras familjer. På plats här. På plats i Rumänien. Trots vår fruktansvärda svenska historia, har vi samvete nog att stänga våra hjärtan. I min svenska utopi är Sverige, en humanistisk stormakt, som står upp för människovärdet och i synnerhet för den första artikeln av de mänskliga rättigheterna, om alla människors rätt till lika i värde och rättigheter. Vad är då det svåra i att öppna sitt hjärta, för någon som vädjar om hjälp?

Vill du kommentera den här texten? Skicka ditt svar till:
insant@miljomagasinet.se

Share

Kontakt: Miljömagasinet, Skånegatan 93 - Box 11 203, 100 61 Stockholm
Tel 08-640 82 80 - Fax 08-640 40 67 - e-post: redaktionen@miljomagasinet.se