![]() Ursprungligen publicerad på Insänt i Miljömagasinet 36, 4 september 2015 TTIP, svenskt jordbruk och framtiden Just nu pågår förhandlingar om TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership). Detta öppnar för livsmedelsexport från USA där antibiotika och hormoner samt GMO är i det närmaste totalt lössläppta. Kor får dagliga hormonsprutor och man har titthål in i deras magar. Sprutning med bland annat glyfosat som visat sig vara hormonstörande är legio. Hur ska svenskt jordbruk kunna konkurrera med till exempel USA:s? Jag menar att vi måste satsa på ekologiskt jordbruk och via EU få till stånd förbud mot import av livsmedel framställt med hjälp av antibiotika i tillväxtsyfte och tillsatser av hormoner. I Sverige lär 800 000 hektar före detta jordbruksmark finnas att tillgå. Varför kortsiktigt piska fram jätteskördar och jättedjur via hormoner, stor antibiotikaanvändning och GMO på en begränsad yta med få jordbrukare? Det slutar med ett igenväxande Småland, förgiftade konsumenter och en turistflykt. Vi konsumenter måste å andra sidan betala mer för maten och kräva ett EU-stöd bara till ekologisk produktion. Det är helt sjukt att en svensk bonde (konventionell eller ekologisk) i dagsläget har så dålig lönsamhet att hen tvingas lägga ned. När hälsosam mat är det viktigaste för vår överlevnad. Bankdirektörer och aktieägare kan göra orimliga vinster, men de kan ju försöka överleva på att äta sina "papper". Det behövs en omfördelning till det ekologiska jordbrukets fördel och ett stopp för till exempel hormonstint kött från USA och round-up-ready (glyfosat) soja från Brasilien. Vill du kommentera den här texten? Skicka ditt
svar till: |
|
Kontakt:
Miljömagasinet, Skånegatan 93 - Box 11 203, 100 61 Stockholm |