![]() Ursprungligen publicerad på Insänt i Miljömagasinet 29/30, 24 juli 2015 Inga krislager för livmedel Civilförsvarsförbundet med flera har givit ut en bok som kallas Beredskap i kris. Där kan man läsa att Sverige 2002 avskaffade beredskapslager för livsmedel, medan Finland har lager för tolv månader. Ett lager som successivt förnyas. Det är tydligt att EU godtar stöd till jordbruket om det sker med hänvisning till krisberedskap. EU har inga lager, så därifrån kan vi inte få någon hjälp vid en livsmedelskris. Butikernas lager påstås räcka en dag och centralagrens 3-8 dygn. ![]() Lagerhuset i Vara, beredskapslager ritat av Gunnar Asplund (Foto: Mangan2002 / WikiMedia Commons CC-BY-SA-3.0 / GFDL) Sverige har bara en självförsörjningsgrad på 50 procent och detta gäller om vi får in olja (diesel). Utan diesel ramlar jordbruket väldigt snabbt ihop samtidigt som transporterna till butikerna upphör. Finland däremot har en självförsörjningsgrad på 80 procent och troligtvis rejäla lager av olja. Enligt Mats Sylvan, upphandlingsjurist, som intervjuas i boken, kan det offentliga handla upp närodlat utan att det bryter mot EU-reglerna. Men svenska politiker fattar inte detta då lagtexterna är väldigt snårigt utformade. Förhoppningvis kan offentliga upphandlingar framöver ge ett rejält bidrag till det svenska jordbruket. Det är bråttom. Kommer krisberedskapen att tas upp i den Livsmedelsstrategi som skall vara klar 2016? Där borde verkligen krisberedskapen komma med. Ett viktigt inslag borde vara en ökad odling av foderväxter i Sverige. Om försöket med sojaodling i Skåne lyckas skulle vi komma en bra bit på vägen och slippa se regnskog huggas ned i Amazonas och flodvatten förgiftas av de starkaste och inom EU förbjudna bekämpningsmedlen. Dessutom, om sojaimporten stannar idag, skulle våra mjölkkor snabbt sluta att producera mjölk... Vill du kommentera den här texten? Skicka ditt
svar till: |
|
Kontakt:
Miljömagasinet, Skånegatan 93 - Box 11 203, 100 61 Stockholm |