Ursprungligen publicerad på Insänt i Miljömagasinet 28, 10 juli 2015

Leve matrevolutionen

(Foto: USDA)

Jag vill be dig att följa med på en matrevolution med både blod, knölar och grönsaker som insats. Lugn, jag är varken politiker eller rabiat.

Jag som startat Matsvinnet.se är inte experten i vit rock eller gummistövlar. Min styrka är i stället engagemanget i kärnfrågan: att öka respekten för maten vi äter så att vi slänger mindre av den. Det låter enkelt men systemet är trasigt och vår förmåga begränsad.

Sverige har alla förutsättningar att producera bra mat. Men på vägen från jord till bord har något gått väldigt snett inte bara i vårt land. Tidigt under förskoleåren befästs grunden för matvanor som ofta varar hela livet. Ju längre ifrån ett jordbruk vi lever och om vi inte växer upp som del av ett hushåll där matlagning är naturliga och positiva inslag, desto mer sannolikt är en likgiltig hantering av råvaror och att fortsätta slänga 1/3 av all mat.

Jag intervjuade nyligen kökschefen på en gymnasieskola i Danderyd. En av mina sista frågor var: Vad har du för råd till de som vill minska sitt matsvinn?

Kökschef Håkan, med fötterna på jorden, fil mag i gastronomi och mångårig erfarenhet, svarade utan att blinka.

"För det första att låta sinnena styra för att bedöma, lukta och smaka innan du slänger något du är osäker på. För det andra att använda frysen mer, det är väldigt praktiskt att frysa in i stället för att slänga. För det tredje att vi som lagar maten anpassar den efter de som ska äta, både vad gäller vad vi lagar, hur det smakar och mängd."

Vi avslutar intervjun. Jag känner mig nöjd med min första intervju trots att jag glömt bort att fota. När jag lämnar skolan tänker jag att Håkan är en eldsjäl och ett undantag.

Vi bor i ett fantastiskt land men livscykeln som råvarorna måste igenom innan de blir färdig mat gör processen oöverblickbar för oss som ska äta den. Det stora avståndet mellan producent och konsument gör att ingen behöver ta fullt ansvar för handling eller produkt. Det finns alltid ett mellanled, en lag, en regel, ett socialt beteendemönster att falla tillbaka på för att slippa ansvar.

Den svenska statens långa vana att vilja sina medborgare väl har också negativa bieffekter som ibland överstiger nyttan. Livsmedelsdatummärkningen lagstadgades år 1985 och matsvinnet har ökat lavinartat sedan dess. Hur tror du människor visste vad som var bra och dålig mat före 1985?

Jag hoppas att vi om 20 år kan se tillbaka på tiden när Bäst-Före-märkning ensam avgjorde matens duglighet som passé och att vi då lagar mat med respekt för oss själva, för råvaran och vad som krävts av ekosystemen för att göra den möjlig.

Jag ser tecken på förbättring men också en mänsklighet som utarmar Jordens resurser och alienerar sig inför fundamentala naturvetenskapliga principer på sin egen planet.

Jag vill be dig ge fingret till ovanan att slänga i stället för att värdera din egen förmåga att lukta och smaka. Om du är beredd att följa mig på Mat-svinnet vill jag gratulera. Du tog just kontrollen över ditt liv och enligt min åsikt kan det leda dig och oss vart vi vill!

Vill du kommentera den här texten? Skicka ditt svar till:
insant@miljomagasinet.se

Share

Kontakt: Miljömagasinet, Skånegatan 93 - Box 11 203, 100 61 Stockholm
Tel 08-640 82 80 - Fax 08-640 40 67 - e-post: redaktionen@miljomagasinet.se