![]() Ursprungligen publicerad på Insänt i Miljömagasinet 20, 15 maj 2015 Odla för livet I dagarna är debatten om rätten till liv het i svensk politik. Jag har förmånen att vara del av en folkrörelse som främjar livet på riktigt - koloniodling! Utan en bördig jord kan inte det mänskliga livet på jorden existera. Trots det för jordbrukare och de som vurmar för insekter och småkryp en tynande tillvaro. Även om kolonister i dag inte odlar för att kunna ställa mat på bordet i samma grad som för 100 år sedan, så äter vi gärna det vi odlar. Det konventionella jordbruket och sättet människan konsumerar och producerar mat på har förändras fundamentalt på kort tid. För 100 år sedan var hälften av alla svenskar jordbrukare. Idag är siffran 1,8 procent om man räknar snällt. När träffade du en bonde senast? Det är här jag ser att kolonirörelsen med tusentals medlemmar och cirka 300 föreningar kan vara viktiga som kunskaps- och inspirationskälla. ![]() Nu har det börjat grönska i Tanto Norra Koloniträdgårdsförening i Stockholm. (Foto: Maximilian Björsten) Världen står inför en matrevolution där vi 2030 kommer behöva producera 60 procent mer mat än i dag, samtidigt som andelen brukbar mark stadigt minskar. Det är alarmerande. FN har utlyst 2015 till International Year of Soils för att betona behovet av brukbar jord för att förbättra det ojämnt fördelade välståndet i världen. Ovanpå det är livsmedelskedjan den tredje värst bidragande källan till klimatförändringarna genom att årligen belasta jordens ekosystem med 3,3 miljarder ton växthusgaser. Sverige importerar hälften av all mat, vilket hade varit omöjligt för 100 år sedan. I dag kan vi köpa all tänkbar mat, dygnet runt och få den levererad till vår dörr, oavsett om maten är lokal- eller säsongsproducerad. Samtidigt når matsvinnet monumentala nivåer. En tredjedel av all mat slängs innan den äts, många gånger i onödan och innan den når butikshyllorna. Skälen är ofta estetiska och grundade på en overklig föreställning hos konsumenter, inom industrin och hos beslutande organ om vad som anses kommersiellt gångbart, hälsosamt, kulturellt accepterat etcetera. Talesättet "Du blir vad du äter" borde kompletteras med "...och allt levande på jordklotet får betala för din matkonsumtion". Råden från Livsmedelsverket är tydligt: minska matsvinnet, minska köttkonsumtionen, öka andelen vegetarisk kost, köp mer lokalproducerad mat eller odla själv, och ät mat som är i säsong. Vårt eftermäle kommer bedömas i ljuset av vad vi kände till och vilka beslut vi fattade. Ett steg i rätt riktning är att minska matsvinnet, odla maten själv och sprida kunskapen om denna livsuppehållande konst. På så sätt kan vi öka förståelsen och respekten för de krafter som producerar vår mat. Till dessa räknar jag in solens energi, växters fotosyntes, mikroorganismer, pollinerare och biologiska och geologiska processer som ger syre, vatten, näring och ett stabilt klimat. Hör av dig, kom till min lott, för ett samtal om riktig mat och det värde den förtjänar. Kanske går du hem med en ny tanke och ett knippe ekologiskt odlad chili, tomater, grönkål och kubansk mynta som jag gett liv, assisterad av solen, jorden och alla de andra. Vill du kommentera den här texten? Skicka ditt
svar till: |
|
Kontakt:
Miljömagasinet, Skånegatan 93 - Box 11 203, 100 61 Stockholm |