Ursprungligen publicerad på Insänt i Miljömagasinet 2, 9 Januari 2015

Välj ekologiskt

Den senaste tiden har osäkerhet spridits kring om ekologiska val verkligen är speciellt bra. Tre forskare från SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) har publicerat en uppmärksammad debattartikel och företrädare för LRF (Lantbrukarnas riksförbund) propagerar för konstgödselns välsignelser. Så, vad finns det för anledningar att välja ekologiska livsmedel?

Grunden i ekologisk produktion är att konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel inte får användas. Produktionen är därför beroende av gödsel från djur. I stället för giftbesprutning av odlingarna används uppfinningsrikedom och gammal kunskap. Exempelvis gynnas insekter som håller efter skadedjur, klok växtföljd tillämpas och större mekanisk bearbetning av jorden behövs för att bli av med ogräs - men framför allt odlas tåligare grödor.

Djuren inom ekologisk produktion har bättre möjligheter till naturliga beteenden som bökande och deras mat är garanterat fri från bismak av det importerade kraftfodrets regnskogsskövling.

Det traditionella näringskretsloppet är i oekologisk produktion mer eller mindre ersatt av konstgödsel. Konstgödsel hämtar kväve från luften i en tillverkning som kräver mycket energi - energi som ofta är fossil och bidrar till växthuseffekten. Den innehåller också fosfor och kalium. Fosfor är en ändlig resurs där en stor del av världens fyndigheter finns i Västsahara; som i strid med FN:s beslut ockuperas av Marocko.

Det starkaste argumentet, som jag ser det, att välja ekologiskt är vetskapen om att det inte besprutas med diverse gifter. Det känns tryggare att äta sådan mat men insikten om att den samtidigt bidrar till ökad biologisk mångfald är minst lika viktig. Just hållbara ekosystem med rik biologisk mångfald är något som miljöexperterna på Stockholm Resilience Center hänvisar till som en mer brådskande fråga än klimatförändringarna - även om frågorna i praktiken inte kan skiljas från varandra.

Hur kan man då reagera på debattartikeln från SLU-forskarna i Dagens Nyheter?

Kanske genom att, likt Naturskyddsföreningen, peka på studier från 400 internationella forskare som kommit fram till helt andra slutsatser än SLU-forskarna. Bland annat konstateras att ekologiska metoder ofta ger större skördar än oekologiska metoder - ännu inte i vårt kalla klimat, men däremot i utvecklingsländer där behovet av ökad matproduktion är som störst.

Här hemma är behovet att öka vår matproduktion knappast så desperat att det är värt att förgifta naturen med bekämpningsmedel som hotar hälsa och artrikedom. Smartare vore att minska vårt matsvinn och låta delar av vår resurskrävande djurproduktion övergå till produktion av vegetabilier.

Bortom vårt närmaste synfält är konsekvenserna av oekologisk produktion ännu större. På exempelvis kaffe- och bananplantager drabbas arbetarna, på grund av generöst besprutade grödor, för ofta av nervskador, cancer och barnlöshet.

Låt 2015 bli året när du väljer ekologiskt. För din egen hälsa men också i solidaritet med nu levande och kommande generationers medmänniskor.

Vill du kommentera den här texten? Skicka ditt svar till:
insant@miljomagasinet.se

Share

Kontakt: Miljömagasinet, Skånegatan 93 - Box 11 203, 100 61 Stockholm
Tel 08-640 82 80 - Fax 08-640 40 67 - e-post: redaktionen@miljomagasinet.se