Ursprungligen publicerad på Insänt i Miljömagasinet 45, 7 November 2014

Ta ansvar för matsvinn

Matsvinnet är ett av Sveriges största klimathot. Det är ett enormt miljöproblem som inte bara förlöjligar de rika med ett absurt konsumtionsmönster, det svälter också fattiga. Som om inte det vore nog är det också ett hot mot mänsklighetens framtida existens.

Sverige är ett av världens rikaste länder och svenskarna hör därmed till eliten i en överskådlig blick av världens välfärdssamhällen. Ett samhälle med en varje dag stigande medellivslängd på för närvarande 81 år. Våra politiker är maktpampar på jakt efter mer makt, men vad vi behöver är problemlösare.

20 procent av alla inköpta livsmedel hamnar i dag i soporna. Bara i Sverige slängs därmed fullgod mat för 23,7 miljarder kronor varje år. Mat som kunde mättat magen, men i stället får gå rakt ner i soppåsen. Siffror som indikerar på makthavare som arbetar för långsamt.

Det krävs ingen vetenskapsman för att förstå att detta är ett problem som inte kan tillåtas fortgå, men frågan är vem eller vad som krävs för att problemet ska upphöra. Det är våra politiker som reformerar och stiftar lagar, då är det också de som skall se till att det finns en möjlighet att förbättra situationen. Om inte de skapar förutsättningarna sker ingen förändring.

Det finns många institutioner i det offentliga som kan utgöra en grund till positiva förändringar i samhället. Ett tydligt exempel är Livsmedelsverkets "bäst före-dag" vilket endast är en rekommendation men många tolkar det som sista förbrukningsdag. Livsmedelsverket till och med erkänner att maten är ätbar några dagar efter att detta datum har passerat. Enligt Livsmedelsverket beror en produkts hållbarhet på många faktorer, som hur och av vad produkten är tillverkad och hur den har förpackats och förvarats.

Det är viktigt att fler får möjligheten att köpa produkter med "kort datum" i livsmedelsbutikerna. Om de inte säljs senast vid bäst före-datumet så kastas maten av butiken, här måste livsmedelskedjorna Ica, Coop och många andra ta ett extra stort ansvar. Mer och mer produkter av detta slag syns i butikerna, men det växer fram i en alltför långsam takt.

Reformer kan bidra till ett välmående samhälle också i framtiden om bara viljan finns. Näringslivet kan med ett direkt ansvarstagande göra en större insats än våra politiker i dag åstadkommer och politiker kan reformera för mer effektiv förbrukning av livsmedel med kort datum.

Vill du kommentera den här texten? Skicka ditt svar till:
insant@miljomagasinet.se

Share

Kontakt: Miljömagasinet, Skånegatan 93 - Box 11 203, 100 61 Stockholm
Tel 08-640 82 80 - Fax 08-640 40 67 - e-post: redaktionen@miljomagasinet.se