Ursprungligen publicerad på Insänt i Miljömagasinet 39, 26 September 2014

GMO har blivit stridsäpplet

Före Ukrainakrisen blev akut, då Putin och Obama fortfarande kunde prata med varann, efter att Putin skrivit på Rysslands medlemskap i World Trade Organization, så muttrade Putin något om GMO...
- Dra tillbaka era företag, Monsanto med flera, från Ryssland, var budskapet.

Ryssarna insåg vilken maktfaktor kontrollen över maten är för nationer och makthavare. När Ukrainakrisen blev akut slog Putin till på Europeiska unionens svagaste punkt. Den planekonomiska jordbrukspolitiken: CAP (Common Agricultural Policy). Som ju ryssarna väl förstår. Av gammal hävd... Men det räcker inte med detta. Putin utökar handelskriget med Bryssel till en global kris.

Ett snabbt agerande - som var närmast otänkbart bara i höstas - har nu utvecklats från en defensiv reaktion på grund av aggressiviteten från Bryssel och Nato till ett globalt handelskrig i livsmedel och jordbruksprodukter. Ett skyttegravskrig. Och, i "ingenmansland" vajar GMO-flaggan!

GMO har blivit stridsäpplet, argumentet som används för att markera stridens utveckling. De argument som debatten i väst presenterat har blivit argumenten för en uppdelning av världen i för och emot GMO.

GMO blir symbolen för en dekadent, aggressiv och imperialistisk västvärld, med USA och EU i spetsen. Där kontrollen över folkets livsmedel är en viktig faktor. En nyckelfaktor!

Och traditionellt jordbruk, med gammaldags kinesiskt bondeliv som symbol för motståndet. Ett motstånd som man kan lätt identifiera! Kina, Ryssland är därmed axelmakterna, som gör affärer med vänner som Serbien, Indien och Brasilien...

Medan amerikanska bönder - och europeiska bönder nu blir förlorarna. De som får ta smällen i krisen, vilket har mycket litet intresse i svensk politik och samhälle. Då svenska politiker lämnat över ansvaret för svensk livsmedelsförsörjning till Bryssel, sedan EU-medlemskapet 1995, har svenska bönder inget att för-vänta utan får lita till sin tro på sin egen förmåga. Medan politiken och Lantbrukarnas riksförbund, tycks ställa sina förhoppningar till GMO. Man har valt sida. Har du?

Vill du kommentera den här texten? Skicka ditt svar till:
insant@miljomagasinet.se

Share

Kontakt: Miljömagasinet, Skånegatan 93 - Box 11 203, 100 61 Stockholm
Tel 08-640 82 80 - Fax 08-640 40 67 - e-post: redaktionen@miljomagasinet.se