Ursprungligen publicerad på Insänt i Miljömagasinet 35, 29 Augusti 2014

Regeringen vill chockhöja skatten på förnybara bränslen

Finansdepartementet skickade den 3 juli 2014 ut en promemoria med förslag om kraftigt ökad skatt på biobränslet FAME, samlingsnamnet på biodiesel tillverkat av vegetabiliska oljor. Det leder till att priset på RME, den vanligaste formen av biodiesel i Sverige som tillverkas av raps som råvara, höjs med 1,69 kronor per liter (kr/l) (jämfört med nuvarande beskattning på 0,27 kr/l). Det innebär att priset vid pump ökar med 2,11 kr/l för B100 (100 procent RME/FAME).

Svenskproducerad RME/FAME har en klimatnytta mellan 60 och 70 procent jämfört med fossila alternativ. Sverige väljer alltså att skatta bort ett kvalitativt svenskproducerat drivmedel med hög klimatnytta och i stället gynna importerade drivmedel sämre ur klimatsynpunkt. Något som missgynnar klimatet, företagandet, svensk industri och utveckling.

Anledningen? En beräkning där Finansdepartementet bedömt att FAME är "överkompenserat" i förhållande till fossil diesel. Beräkningen baseras på ett icke tillförlitligt beslutsunderlag från Energimyndigheten, med stora felaktigheter i kostnadsberäkningarna för transporter, nuvarande skattesatser samt försäljnings- och produktionskostnader för B100. Rapporten är ett led i den EU-lagstiftning som innebär att medlemsländer inte får gynna biobränslen genom att överkompensera dess merkostnader för framställning i förhållande till fossila alternativ. Bedömningen på felaktiga grunder tvingar regeringen att agera enligt EU-rätten. Därav åtgärdsförslaget att höja skatten med en god säkerhetsmarginal för att säkerställa att ett positivt kostnadsförhållande inte uppstår för FAME/RME under 2015. Hur skulle det se ut, om biobränslen blev konkurrenskraftiga gentemot olja?

Genom denna skattehöjning låter vi EU:s ena hand ta bort det som den andre handen försöker ge, via stödfonder. Sedan slutet av 2012 har projektet Fossilfria Lantbruk drivits av de neutrala och icke vinstdrivande aktörerna föreningen AgroÖst och Energikontoret Östra Götaland. Projektet finansieras av EU-fonden för Landsbygdsutveckling med syftet att stimulera till omställning av Sveriges lantbruk genom att påvisa exempel på effektiv drift och produktion utan insatser av fossil energi.

Projektet baseras på erfarenheter från tre östgötska lantbruksföretag som under tre års tid bland annat ersatt all fossil diesel i gårdarnas maskiner och traktorer med svenskproducerad RME. Ett bränsle med högt energiinnehåll som fungerar utmärkt i vårt nordiska klimat i befintliga motorer. Bonden gynnas av att använda biobränslen då det ökar efterfrågan på det han eller hon själv producerar. RME är inte miljöfarligt, inte brandfarligt, reducerar säkerhetshantering och kostnader. Ökad användning av RME gynnar dessutom svensk industri, skapar arbetstillfällen och tryggar vår livsmedelsförsörjning helt i förenlighet med våra klimatmål.

En skattehöjning av det enda bränsle som i dag enkelt och storskaligt går att ställa om arbetsmaskiner till, vore förödande i ett kritiskt skede av den kunskapskampanj som projektet Fossilfria Lantbruk har drivit. Direkta konsekvenser är sannolikt att omställningen hämmas på grund av kostnadsskäl. Något som kommer att drabba även buss- och lastbilsbranschen, som har kommit långt i omställningen av sina fordon.

Med tanke på att växthusgasutsläppen fortsatt att öka kraftigt under senare år, på global nivå, finns det starka motiv att i stället öka skatter och avgifter på fossila bränslen för att stimulera en marknadsutveckling i rätt riktning. Det gäller inte minst på EU-nivå. Oljan subventioneras redan inom stora sektorer som lantbruk, gruvnäringen, sjöfart med mera där exempelvis lantbruket i dag får en skatteåterbäring på 1,7 kr/l för diesel de förbrukar. Varför har inte Energimyndigheten i sin rapport tagit hänsyn till den? Hur kan ett fossilt bränsle subventioneras när ett förnybart bränsle absolut inte får överkompenseras?

Vi motsätter oss den föreslagna höjningen av energiskatten för FAME/RME. En höjd skatt kommer att bromsa utvecklingen och utesluta det enda bränsle på marknaden i dag som i stor skala kan ersätta fossil diesel. Regeringen måste ge Energimyndigheten i uppdrag att omarbeta beslutsunderlaget med korrekta indata enligt svenska förhållanden innan beslut ska tas om en förändrad beskattning. Vi föreslår även att regeringen reviderar överkompensationsregeln i dialog med EU, som med nuvarande utformning arbetar i motsatt riktning med Sveriges klimatpolitik.

Insändare: Sveriges starkaste kärnkraftslobbyist får pris - Maria Elmwall

Replik: EU-kolossen - Inger Elmquist

Vill du kommentera den här texten? Skicka ditt svar till:
insant@miljomagasinet.se

Share

Kontakt: Miljömagasinet, Skånegatan 93 - Box 11 203, 100 61 Stockholm
Tel 08-640 82 80 - Fax 08-640 40 67 - e-post: redaktionen@miljomagasinet.se