Ursprungligen publicerad på Insänt i Miljömagasinet 32, 8 Augusti 2014

Skriv under uppropet mot Nato i dag

Under sommaren har Alliansregeringen beslutat inleda förhandlingar med Nato om så kallat värdlandsstöd (Host Nation Support). Om detta fullföljs kan Nato-trupper och -vapen komma att placeras på svenskt territorium. Finland riskerar ta en liknande väg.

Om du också vill säga ifrån om detta, skriv gärna under uppropet på siten avaaz.org och sprid det till alla som kan vilja vara med. Men skynda dig, för uppropet avslutas den 8 augusti!

Även Nato-högkvarter skulle kunna placeras här i framtiden ? om inte någon sätter stopp för ett närmare samarbete med Nato. Många frågar sig om inte ett sådant samarbete snarare kan komma att göra oss till en måltavla vid ett eventuellt krig.

Vi har också kunnat läsa om många bisarra saker som vissa Nato-länder är inblandade i, till exempel att USA och Polen bedrivit tortyr i Polen och nyligen blivit fällda för detta av Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Slutsatsen borde vara att vi tar avstånd från Nato, istället för den smyganslutning som nu tycks vara på gång.

Därför är det mycket märkligt att den svenska regeringens uppgörelse om Nato uppges stödjas av flera oppositionspartier. Frågan förefaller uppgjord på förhand, så att vi väljare ska ställas inför fullbordat faktum. Det vore istället önskvärt att alla partier klargör i god tid innan kommande val var de egentligen står i Nato-frågan. Jag undrar också hur de tycker demokrati bör fungera i fall som dessa?

Det gäller speciellt partier såsom Miljöpartiet som tycks ha gått emot sitt eget program i frågan. Regeringen visar sin arrogans även genom att inte vilja möta oss personligen för att ta emot protesten. Vi väntar nu med spänning för att se hur oppositionen hanterar frågan.

Insändare: Skriv under uppropet mot Nato i dag - Sven Ruin

Replik: V: Vi säger nej till Nato - Hans Linde

Vill du kommentera den här texten? Skicka ditt svar till:
insant@miljomagasinet.se

Share

Kontakt: Miljömagasinet, Skånegatan 93 - Box 11 203, 100 61 Stockholm
Tel 08-640 82 80 - Fax 08-640 40 67 - e-post: redaktionen@miljomagasinet.se