Ursprungligen publicerad på Insänt i Miljömagasinet 3, 17 Januari 2014

Samernas rätt ignoreras

Hur behandlar Sveriges regering samerna? Norge har antagit ILO:s konvention om urbefolkningars rättigheter, men Landsbygdsdepartementet anser helt uppenbart att den globala gruvindustrin har större rättigheter.

Sveriges Radios program Konflikt har vid ett flertal tillfällen sökt Eskil Erlandsson och Annie Lööf men de har bara hänvisat till varandra, pinsamt Centerpartiet!

Angående ILO, Internationella arbetsorganisationen inom FN, och denna konvention säger Carina Mårtensson från Landsbygdsdepartementet att "vi inte ingår avtal som vi inte kan uppfylla". I början av 1990-talet hade Bildtregeringen dock inga som helst svårigheter att "uppfylla" avtal om liberaliseringar och fri rörlighet.

I arbetet med förändringar av bland annat Minerallagen (1991:45) ansåg Näringsdepartementet att "det som bar upp den nuvarande lagstiftningen, skyddet för Sveriges naturtillgångar och ekonomiska självbestämmande inte torde ha någon nämnvärd praktisk betydelse" (prop 1992/93:71).

Konflikten i Jokkmokk (där bland annat samer protesterat mot att gruvprojekt påverkar grundvatten samt rennäringen) är ett resultat av den icke-politik som vi har kritiserat sedan 1991 och som inneburit att inte bara bolag från EU-OECD utan även "subjekt" från övriga världen har rätt att exploatera de svenska naturresurserna.

Folkrättsexperter från andra delar av världen anser att Sverige agerar som ett u-land i jakten på utländska investerare. Man anser också att regeringen är naiv och okunnig om gruvindustrin. Det är bara att instämma. Det är fullständigt obegripligt att internationella gruvbolag får malmen gratis medan samernas överlevnad helt och hållet ignoreras av regeringen. "Dialog" är bra vid konflikter, om den leder någon vart förstås.

Vill du kommentera den här texten? Skicka ditt svar till:
insant@miljomagasinet.se

Share

Kontakt: Miljömagasinet, Skånegatan 93 - Box 11 203, 100 61 Stockholm
Tel 08-640 82 80 - Fax 08-640 40 67 - e-post: redaktionen@miljomagasinet.se