Ursprungligen publicerad på Insänt i Miljömagasinet 2, 10 Januari 2014

Skinkbedrägeri


Krav-märkt med natriumnitrit?
(Foto: Maximilian Björsten)

Så här skrev Per Snaprud i Forskning och Framsteg:

"Ju mer korv, leverpastej och annat processat kött man äter, desto större är risken att man drabbas av cancer i bukspottkörteln. Den slutsatsen drar svenska forskare som sammanställt den tillgängliga forskningen på området. De misstänker att effekten beror på nitrit och liknande tillsatser i produkterna."

Därför beställde vi Krav-skinka på Coop i Laholm. Skinkan hade på svålen en stor Krav-stämpel. Allt var frid och fröjd tills jag läste texten på inplastningen. Där angavs att skinkan innehöll just natriumnitrit. Jag betraktar det som bedrägeri.

Insändare: Skinkbedrägeri - Bengt Enqvist

Replik: Bakom Kravs skinkmärkning - Per-Olof Erickson

Replik: Kravmärkets betydelse - Bengt Enqvist

Vill du kommentera den här texten? Skicka ditt svar till:
insant@miljomagasinet.se

Share

Kontakt: Miljömagasinet, Skånegatan 93 - Box 11 203, 100 61 Stockholm
Tel 08-640 82 80 - Fax 08-640 40 67 - e-post: redaktionen@miljomagasinet.se