Ursprungligen publicerad på Insänt i Miljömagasinet 2, 10 Januari 2014

Medborgarlön nu

Skriv under på hemsidan www.basinkomst.nu före 14 januari. Den urgamla tanken på Medborgarlön har poppat upp igen - inte oväntat, eftersom vårt ekonomiska system tycks nära kollaps. Det är inte konstigt då det bygger på konkurrens och konsekvenserna är tydliga: flyktingströmmar, utslagning i skolan och arbetslivet. Samtidigt äger 100 familjer lika mycket som fyra procent av alla nationers tillgångar.

Väldigt många människori Sverige och i världen lever under orimliga villkor. En läkare beskrev i Ring P1 (2 januari 2014) hur det kan se ut på en läkarmottagning. Läkarnas arbete omöjliggörs genom ständiga möten med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen - där ingen har ansvar. Man letar efter "återstående arbetsförmåga" och patienter tvingas söka i hela Sverige efter arbete "till exempel något för någon som bara har en arm eller något för någon som har för trasiga fingrar för att använda sina händer", i stället för att ägna sig åt läkeprocessen.

Numera används oftast ordet basinkomst (för att ansluta till engelskans basic income). Just nu pågår en insamling för en miljon namnunderskrifter inom hela EU. Det kallas medborgarinitiativ: Basinkomst ska utvärderas.

Det betyder inte att man röstar för basinkomst utan en röst för att EU ska utreda följderna om basinkomst föreslås inom hela EU. Detta är förstås en lång process.

Tyvärr har det varit nästan helt tyst om detta. På basinkomst.nu kan man läsa om:

- Hur en basinkomst kan befria människor från den kränkning som osäkra eller inga anställningar ger.

- Att avskaffa det orimliga i, att samtidigt som sjuka människor tvingas att arbeta, tvingas arbetslösa att ägna sina dagar åt att söka lönearbeten som inte finns.

- Hur vår kreativa kraft skulle befrias - så att vi kan arbeta - utan stress!

- Att många erkända ekonomer stöder basinkomst.

Vill du kommentera den här texten? Skicka ditt svar till:
insant@miljomagasinet.se

Share

Kontakt: Miljömagasinet, Skånegatan 93 - Box 11 203, 100 61 Stockholm
Tel 08-640 82 80 - Fax 08-640 40 67 - e-post: redaktionen@miljomagasinet.se