Ursprungligen publicerad på Insänt i Miljömagasinet 20, 17 Maj 2013

Folkstöd för styrmedel inom matpolitik

En ny studie från Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet, Public attitudes to climate change, visar på ett kraftigt ökat folkligt stöd för en klimatsmart livsstil. Mellan år 2005 och 2010 ökade stödet från 20 till över 50 procent.

Marknaden för köttfria maträtter har skjutit fart och köttkonsumtionen minskade under år 2012. Det finns en opinion för ekonomiska styrmedel inom livsmedels- och klimatpolitiken.

En annan färsk forskningsrapport, Food consumption choices and climate change, från Svenska miljöinstitutet visar att det är vad vi äter, inte hur långt det har transporterats, som avgör om maten är klimatsmart. Vi ska äta grönsaker och frukt efter säsong och minska ordentligt på köttet.

De gröna attitydförändringarna och ökade kunskaper om matvalens klimatbetydelse gör att förutsättningarna nu finns för politikerna att flytta fram mat- och klimatpositionerna. Det görs bäst genom ekonomiska styrmedel, speciellt slopad moms på frukt, grönt och baljväxter, klimatskatter på animalier och en kraftfull bantning av jordbrukssubventionerna.

Nästan en tredjedel Då blir klimatboven kött dyrt samtidigt och klimat-smart vegetarisk mat blir billigt. Det innebär kraftigt minskade växthusgasutsläpp, vilket alla tjänar på. I synnerhet nästa generation.

Då blir klimatboven kött dyrt samtidigt och klimat-smart vegetarisk mat blir billigt. Det innebär kraftigt minskade växthusgasutsläpp, vilket alla tjänar på. I synnerhet nästa generation.

Insändare: Folkstöd för styrmedel inom matpolitik - Jonas Paulsson

Kommentar: Köttfri måndag: vilselett eller köpt? - Per Melin

Vill du kommentera den här texten? Skicka ditt svar till:
insant@miljomagasinet.se

Share

Kontakt: Miljömagasinet, Skånegatan 93 - Box 11 203, 100 61 Stockholm
Tel 08-640 82 80 - Fax 08-640 40 67 - e-post: redaktionen@miljomagasinet.se