![]() Ursprungligen publicerad på Insänt i Miljömagasinet 16, 19 April 2013 Missvisande matinformation Kommentar på texten Behövs vegokött i tv-rutan i MM nr 14 Köttfri måndag och Svensk mat- och miljöinformation vilseleder på Miljömagasinets debattsida.Svensk mat- och miljöinformation vill att tv-tittarna ska läras byta det, som de generaliserar, cancerogena köttet, mot ?de goda, nyttiga och hållbara vegetariska alternativen?. Då inställer sig följande fråga: Vad är så gott, nyttigt och hållbart med den konstgödslade, besprutade, förgiftade, miljösvinaktiga, näringsfattiga, arvsmassa-degenererande Gmo-soja, Gmo-majs och vete, som dessa vegetariska köttersättningsprodukter oftast är tillverkade av? Och hur bra för hälsan är de råvaruförvanskande raffineringsprocesser och tillsatser som är så vanligt förekommande vid tillverkningen av desamma? Vad beträffar det röda köttet, så stämmer inte Köttfri måndags och Svensk mat- och miljöinformations påståenden, att detta i sig är cancerogent. Det är användningen av antibiotika, hormoner, mediciner samt artfrämmande foder, ofta Gmo, tillsammans med en stressfylld tillvaro och allmänt dålig behandling av djuren, som gör det konventionellt framtagna köttet skadligt för hälsan. Till detta bidrar också den ofta usla hanteringen och beredningen av själva råvaran. Ekologiskt, oprocessat och varligt tillagat kött från djur naturligt uppfödda på gräs har dock inte visats ha en negativ inverkan på hälsan, snarare tvärtom. Den enkla sanningen är, att om vi vill äta nyttigt och hållbart så måste vi, vare sig vi är köttkonsumenter, vegetarianer eller veganer, välja ekologisk och naturligt producerad och beredd mat. Detta berättar inte Köttfri måndag och Svensk mat- och miljöinformation, vilket tydligt visar att hälsa och hållbarhet inte är så viktigt för dem som de vill göra gällande och att de antingen bara är löjligt okunniga i frågan eller lejda av den del av livsmedelsindustrin, som gör sig stormrik på ovan nämnda hälso- och hållbarhetsraserande monokulturframställda skitgrödor. Huruvida vi människor har rätt att döda djur, för att få äta ens naturligt ekologiskt kött är jag mycket mer osäker på, än om sådant kött, i en diet med mycket ekologiska grönsaker, är nyttigt eller ej. Insändare: Behövs vegokött i tv-rutan! - Monica Engström och Johannes Norberg Kommentar: Missvisande matinformation - Per Melin Vill du kommentera den här texten? Skicka ditt
svar till: |
|
Kontakt:
Miljömagasinet, Skånegatan 93 - Box 11 203, 100 61 Stockholm |