Ursprungligen publicerad på Insänt i Miljömagasinet 11, 15 Mars 2013

Låt oss bojkotta färdigmat och börja laga egen

Efter en tid med reflektion har jag insett att vi människor är alldeles för förlåtande. Gång på gång drabbas vi av att företag eller organisationer missköter sig på ett eller annat sätt.

Det kan vara allt från oskäliga bonusar till missbruk av insamlade medel och dolt hästkött i din lasagne.

Vi kan bli upprörda och vi kan sprida träffande vitsar på nätet. Under senaste tiden har jag själv roats av allt som cirkulerat på nätet om hästaffären. Senast hade man funnit hästkött i hovrätten!

Det finns visserligen inget som är för allvarligt att skämta om och ett skratt förlänger livet men på vilket sätt får aktörerna ett kännbart straff. Är inte detta ett sätt att släta över allvaret? Borde inte jag som konsument fundera på att laga egen mat?

Om vi bara betraktar det påstådda innehållet i färdiglagad mat kan man hitta många okända ingredienser men vi stoppar i oss det ändå.

Jag som individ borde vägra vara kund under en period för att visa hur allvarligt jag ser på dessa händelser. Om alla konsumenter agerade lika vid dessa tillfällen så kanske det skulle bli för kostsamt att lura konsumenter i framtiden.

I dag tror jag det ekonomiska straffet är avskrivet på väldigt kort tid och när stormen mojnat kan producenterna fortsätta att dryga ut dyra ingredienser med billigare från andra arter, vilka kanske är mer motbjudande än just hästar. Det ryktas på nätet att det kanske inte ens är häst. Kanske är detta bara toppen på ett isberg.

Kanske färdigmat inte innehåller några riktiga ingredienser alls?

Det skulle förklara såväl smaklöshet som dagens hälsoproblem. Låt oss lära oss matlagning i stället för att köpa våffelmix där endast ägg och mjölk ska tillsättas.

Vill du kommentera den här texten? Skicka ditt svar till:
insant@miljomagasinet.se

Share

Kontakt: Miljömagasinet, Skånegatan 93 - Box 11 203, 100 61 Stockholm
Tel 08-640 82 80 - Fax 08-640 40 67 - e-post: redaktionen@miljomagasinet.se