Ursprungligen publicerad på Debatt i Miljömagasinet 45, 9 November 2012

Nedskräpning av cigarettfimpar ska kosta

Sedan den 10 juli 2011 är det förbjudet att skräpa ned på allmän plats. För den som låter bli att ta hand om sitt skräp blir det böter.

Det finns dock några undantag i den nuvarande lagstiftningen. För den som slänger bussbiljetter, tuggummin, godispapper och cigarettfimpar på marken blir det inga böter.

Detta riskerar att leda till att nedskräpningslagen blir mycket mindre effektiv i fråga om att få bort skräpet från våra gator. Tobaksrelaterade produkter som cigarettfimpar, cellofanpapper och cigarettpaket utgör i dag nästan hälften av allt skräp i stadsmiljöer. Dessutom beräknas en cigarettfimp som slängs påverka omgivningen i 2-5 år om ingen plockar upp den.

Håll Sverige Rent gjorde en undersökning 2005 som visar att i Sverige hamnar cirka 750 000 000 fimpar på marken varje år. 750 miljoner, bara i Sverige.

En del av lösningen för att få renare och finare miljöer är att behandla cigarettfimpar precis som allt annat skräp. Det ska kosta för den som förstör vår gemensamma miljö.

Tillsammans med min kollega Henrik Ripa skrev jag en motion som lämnades in i samband med Riksdagens allmänna motionsperiod och som innebär att vi vill stoppa nedskräpningen av cigarettfimpar.

Vill du kommentera den här texten? Skicka ditt svar till:
insant@miljomagasinet.se

Share

Kontakt: Miljömagasinet, Skånegatan 93 - Box 11 203, 100 61 Stockholm
Tel 08-640 82 80 - Fax 08-640 40 67 - e-post: redaktionen@miljomagasinet.se