![]() Ursprungligen publicerad på Debatt i Miljömagasinet 44, 2 November 2012 Krav-mjölk bättre Fördelarna med Krav-märkt mjölk är bland annat: Krav-kor äter Krav-märkt foder som i huvudsak kommer från den egna gården. Det innebär att fodret odlats utan spridning av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel som hotar naturens mångfald och grundvatten. Krav-kor betar mer än andra kor. Att beta ger korna naturlig motion och gräs är nyttigt för deras magar. Krav-kalvar får riktig mjölk och slipper födas upp på pulvermjölk. Förutom dessa fördelar visar nu tretton studier från 2008-2011 att det finns skillnader i näringsinnehåll mellan Krav-mjölk och konventionellt producerad mjölk. Krav-mjölken innehåller enligt forskningsrapporten mer fleromättade fettsyror och mer omega 3-fettsyror än konventionell mjölk. Kvoten mellan omega3- och omega 6-fettsyror är dubbelt så hög i jämförelsen med konventionell mjölk. Krav-märkta mjölkprodukter har alltså en bättre komposition av näringsämnen och innehåller dessutom mer protein. Äter man till exempel mjölkprodukter med hög fetthalt som ost, kan effekterna av den mer fördelaktiga sammansättningen av fettsyror i Krav-märkta mjölkprodukter bli större. Orsaken till den Krav-märkta mjölkens positiva egenskaper är att dessa kor betar under längre perioder än andra kor och de får därigenom mer gräs (grovfoder) än andra kor som äter mer spannmål (kraftfoder). Det är dessutom smart för klimatet och plånboken att korna hämtar in maten själv under sommaren i stället för att köra in den från åkern. Vill du kommentera den här texten? Skicka ditt
svar till: |
|
Kontakt:
Miljömagasinet, Skånegatan 93 - Box 11 203, 100 61 Stockholm |