Ursprungligen publicerad på Debatt i Miljömagasinet 43, 26 Oktober 2012

Lördagskött och mer vegetariskt

Många barn älskar godis. Om de hade fått som de vill hade de ätit godis varje dag. Men för många får man bara äta godis på lördagar, lördagsgodis. Totalt 18 procent av de globala utsläppen av växthusgaser kommer från djurhållningen (den totala transportsektorn står för 14 procent) enligt FN:s rapport.

Djurhållningen upptar 70 procent av världens jordbruksmark. Enligt världens största köttstudie (som omfattar en halv miljon människor) ökar dödligheten med 30 procent för storkonsumenterna. Köttkonsumtionen för medelsvensken har ökat med 70 procent sedan 1950.

Att välja vegetariskt är en otrolig möjlighet att påverka världen till det bättre. Bättre för din egen hälsa, bättre för dina medmänniskor på jorden och bättre för mänsklighetens framtid. Kött har under de senaste årtiondena gått från att vara "lördagsmat" till vardagsmat.

På många tallrikar i vårt avlånga land ser vi kött på tallriken till varje mål hela veckan. Per capita konsumerade vi 2006 61,8 kg kött per år, enligt en rapport från LRF. Precis som att barnen bara äter godis på lördagar måste kött gå från att vara den dagliga proteinkällan till att vara en lyxvara. En norm som innehåller mer vegetariskt och mindre kött står på menyn för oss.

Kampanjen Köttfri Måndag uppmanar alla att avstå kött på måndagar. Detta för att ta första steget i rätt riktning. I till exempel Lund har kommunfullmäktige röstat ner förslaget om att skolorna serverar endast vegetariskt en dag i veckan. Ändå har några skolor tagit ett eget initiativ och avstår att servera kött en lunch i veckan. Gymnasieskolan Spyken är ett exempel.

Antarktis smälter och vi har inte tid att invänta att politikerna ska fatta rätt beslut. För att undvika de värsta konsekvenserna av klimatförändringarna är minska på köttet en sak vi kan göra.

Det är upp till dig och mig att välja rätt. Kanske kan du, precis som ungdomarna på Spyken som kom med förslaget om en köttfri dag i veckan, göra skillnad på din arbetsplats eller skola?

Vill du kommentera den här texten? Skicka ditt svar till:
insant@miljomagasinet.se

Share

Kontakt: Miljömagasinet, Skånegatan 93 - Box 11 203, 100 61 Stockholm
Tel 08-640 82 80 - Fax 08-640 40 67 - e-post: redaktionen@miljomagasinet.se