![]() Ursprungligen publicerad på Debatt i Miljömagasinet 36, 7 September 2012 Välj rätt fisk Fisk är både gott och nyttigt och vi människor borde få njuta av havets läckerheter. Problemet är att 75 procent av världens fiskbestånd är överfiskade. Redan om 40 år kan haven var tomma på matfisk om vi inte gör något. Även odlad fisk bidrar till överfiske och miljöproblem. En av världens största fiskmjölindustrier finns i Peru. Därifrån kommer 1/3 av norska fiskodlares matfisk. För att få fram 1 kilogram odlad lax går det åt 2-5 kg annan fisk, som omvandlas till fiskmjöl. Fiskmjölindustrin i Peru har skapat konflikt med lokalbefolkningen. Småfisken som fångas till fiskmjölet spelar nyckelroll i havets näringskedjor. Lokalbefolkningens husbehovsfiske påverkas negativt. Avloppsvattnet från fiskmjölindustrin går orenat ut i havet. Fiskfjäll, bitar av fiskar och blod i avloppsvattnet dödar livet på havsbotten. Luftföroreningarna från industrin drabbar barnen som fått andningssvårigheter, hudproblem och allergier. Genom de val vi gör som konsumenter kan vi bidra till ett fiske som är mera uthålligt, både i Sverige och på andra sidan jordklotet. Låt dig inte luras i butiken av till exempel den billiga odlade norska laxen. Fiskbestånden i havet och lokalbefolkningen i Peru får betala då mellanskillnaden. Välj i stället fisk och skaldjur som är miljömärkta med KRAV eller MSC (Marine Stewardship Council). Den miljömärkta fisken kommer från hållbara bestånd, alltså de fiskar som inte håller på att fiskas ut. Vill du kommentera den här texten? Skicka ditt
svar till: |
|
Kontakt:
Miljömagasinet, Skånegatan 93 - Box 11 203, 100 61 Stockholm |