Ursprungligen publicerad på Debatt i Miljömagasinet 35, 31 Augusti 2012

"Det är skillnad på vattenkraft och vattenkraft"

Att inse vattenkraftens stora negativa miljöpåverkan är en viktig del i en hållbar energiomställning. Som Nette Enström skriver (i Miljömagasinet nr 33) gör vattenkraften stor skada på ekosystem och natur i form av till exempel torrlagda älvfåror, översvämmade skogsområden och vandringshinder.

Vad man dock inte får glömma är att det är fullt möjligt att producera vattenkraftsel på ett hållbart sätt. Ett vattenkraftverk behöver inte nödvändigtvis varken torrlägga älvfåror eller dränka områden uppströms.

Det är ett stort problem att begreppet "grön el" används så mycket och så lättvindigt. Det finns ingen definition på grön el, och inte heller någon oberoende kontroll av eller några uppsatta krav. Detta utnyttjas av många kraftbolag för att få den el de säljer att verka bättre ur miljösynpunkt. Men vad som faktiskt finns regler kring, är miljömärkt el.

Miljömärkning av el innebär att elen måste uppfylla särskilt uppställda miljökrav. Enda svenska miljömärkningen på el i dag är Naturskyddsföreningens Bra Miljöval. För vattenkraften innebär kraven bland annat att vattendragen aldrig får torrläggas, och att de naturliga vattenflödena måste följas.

Produktionsbolagen måste därigenom avsätta pengar i fonder som sedan används för att bygga omlöp kring kraftverksdammar. Omlöp, till skillnad från laxtrappor, innebär riktiga vattenvägar där fisk och andra arter ostört kan simma förbi kraftverket.

Vattenkraft kan innebära stor skada på miljön, men den behöver inte göra det. Se därför till att välja ett elavtal där elen verkligen är miljömärkt, inte bara "grön". Grönt är trots allt bara en färg.

Vill du kommentera den här texten? Skicka ditt svar till:
insant@miljomagasinet.se

Share

Kontakt: Miljömagasinet, Skånegatan 93 - Box 11 203, 100 61 Stockholm
Tel 08-640 82 80 - Fax 08-640 40 67 - e-post: redaktionen@miljomagasinet.se