Ursprungligen publicerad på Debatt i Miljömagasinet 7, 17 februari 2012

Sammanhållen journalföring

Det har enligt min uppfattning talats väldigt lite om sammanhållen journalföring. Har man tagit upp det från makthavarnas sida har det bara varit i positiva ordalag och enbart till gagn för vårdtagaren.

Jag är inte så säker på att man som patient är medveten om vad sammanhållen journalföring betyder och vad det innebär för dig som patient. Patienten är för det mesta upptagen av annat vid sitt läkarbesök och numer är man glad att få en tid till doktorn.

Sammanhållen journalföring innebär att den läkare du just är på besök hos ser hela din journalhistorik. Var du har varit tidigare, vilka läkare du träffat, vilka mediciner du fått etcetera. År 2008 lagstiftades det om Sammanhållen Journalföring, anslutning till systemet (Take Care) har skett successivt, och det senaste året har i stort sett hela primärvården anslutits.

Det går att som patient spärra denna information, men då måste du aktivt fråga om det. Det är även så att det inte är den vårdcentral du befinner dig på som spärrar information från tidigare besök hos annan vårdgivare utan det är de tidigare vårdgivarna som ska spärra information om dina journaler. Du måste alltså ha tänkt till innan du går till din vårdcentral.

Om du av olika skäl inte kan tala för dig själv kan behandlande läkare häva denna spärr och få tillgång till dina tidigare journaler. Som sagt, jag tror att få patienter har tid att reflektera över detta och vad det kan innebära för dig som vårdtagare.

Följande scenario kan vi dock med lätthet föreställa oss. Du söker en öron-näsa-hals-läkare för en snuva. Tre månader tidigare var du hos gynekologen för att ta ett HIV/Klamydia test. Du hade oskyddat samlag och var utom dig av oro.

Du går till din vårdcentral för värk i rygg och axlar. Du var också i kontakt med psykiatrin för ett halvår sedan då livet kändes alldeles genomruttet. Mötet med den läkaren ville du hålla helt för dig själv då du nu känner dig helt återställd vad det gäller den tillfälliga depressionen. Sist men inte minst. Har du funktionsnedsättningen elöverkänslighet/strålningskänslighet och nämner det för en läkare som du fått förtroende för vet sedan alla vårdgivare du går till detta. Som patient blir du i detta fall ifrågasatt.

Jag ser hela detta system som integritetskränkning och förmynderi. Det borde vara tvärtom, att om du som patient vill underlätta för din läkare ger du tillstånd att titta i tidigare journalanteckningar, och om du inte ger det tillståndet så är systemet stängt för läkaren. Jag tror att det kommer att bli många titt i journaler "off the record" så att säga trots att vårdtagaren "spärrat" sina tidigare läkarbesök.

Centrum Samverkan Take Care listar på sin hemsida de anslutna vårdgivarna.

Stockholms läns sjukvårdsområdes vårdgivare

Övriga vårdgivare

Vill du kommentera den här texten? Skicka ditt svar till:
insant@miljomagasinet.se

Share

Kontakt: Miljömagasinet, Skånegatan 93 - Box 11 203, 100 61 Stockholm
Tel 08-640 82 80 - Fax 08-640 40 67 - e-post: redaktionen@miljomagasinet.se