Vitlök kan minska risk för magcancer |
Människor som regelbundet äter vitlök kan ha ett starkare skydd mot att få cancer i magen och tjocktarmen än andra människor. Det visar en studie gjord vid University of North Carolina i USA. Resultaten av studien visar att människor som äter rå eller tillagad vitlök löper ungefär hälften så stor risk att drabbas av magcancer än människor som äter bara lite vitlök eller ingenting alls. Även risken för tjocktarmscancer kan minskas med två tredjedelar för den som regelbundet äter vitlök. Det verkar finnas ett starkt skydd för människor som regelbundet äter vitlök och det spelar ingen roll om man äter vitlök i Kina eller i USA, effekten finns där ändå, säger Lenore Arab, som är professor i epidemiologi och nutrition vid University of North Carolina, ochsom har lett studien. 300 olika studier I studien, som presenterades i oktobernumret av den medicinska tidskriften American Journal of Clinical Nutrition, har forskarna samlat uppgifter från 300 vetenskapliga studier som gjorts runt om i världen för att fastställa sambandet mellan vitlök och cancer. Detta görs för att få ett säkrare resultat eftersom de tidigare studierna är relativt små. Genom att slå ihop resultaten från många olika studier kan man få ett säkrare resultat. Vi har tittat på studier gjorda i bland annat Argentina, Kina, Schweitz och Nederländerna och funnit resultaten överensstämmande; den förebyggande effekten bekräftades, säger Lenore Arab. Tidigare studier har visat att ett ämne i vitlök, allium, delvis skyddar djur mot cancer och vissa forskare hävdar att effekten är samma för människor. Många forskare tror att vitlök hjälper till att skydda mot magcancer därför att den har anti-bakteriella effekter mot en bakterie i magen som är känd för att främja magcancer. Nutritionsforskaren Torbjörn Åkerfeldt vid Institutionen för medicinska vetenskaper, avdelningen för nutrition, på Uppsala universitet har läst den amerikanska studien men är lite tveksam till vissa faktorer. De mindre undersökningarna som den amerikanska studien bygger på är ibland inte helt pålitliga. Problemet med dem är att de ofta är dåligt kontrollerade vid utfrågningen av människorna som har ätit vitlök. Man har bara tittat på själva vitlöksintaget och inte på vad personerna har ätit i övrigt, till exempel om man har ätit mycket grönsaker, som man vet sedan tidigare skyddar mot cancer. I studierna har man heller inte tittat på hur människornas motionsvanor ser ut. Det är också stor skillnad i studierna på hur mycket vitlök man har ätit. Man kan ändå säga att det verkar finnas ett samband mellan mag- och tjocktarmscancer och vitlök men att det är svårt att säga hur starkt sambandet är, menar Torbjörn Åkerfeldt. Bara riktig vitlök Den minskade risken för mag- och tarmcancer gällde i studien bara för riktig vitlök; samma effekter kunde inte påvisas för vitlökstillskott, vilket man inte vet riktigt varför. En teori är att de aktiva ämnena i vitlöken förstörs i tillverkningen eller när produkten står på butikshyllan för länge. En annan möjlighet är att människor som tar till vitlökstillskott redan är sjuka. Studierna kring vitlökspreparaten var heller inte tillräckligt omfattande, vilket gjorde det svårare att dra någon slutsats. För andra typer av cancer kunde forskarna i North Carolina inte dra samma slutsats som för sambandet mellan vitlök och den minskade risken för mag- och tjocktarmscancer. Information var inte tillräcklig för att undersöka andra former av cancer. Sara Zetterlund-Holfve |