2 maj 2003

Belöning för tips om illegal vargjakt


Belöningen har funnits att hämta i en månads tid och har redan gett resultat. Än så länge har ett par tre tips kommit in som gått vidare till utredning hos polisen. Metoden är enligt Nordulv inte beprövad i Sverige sedan tidigare, men liknande exempel finns i andra länder. Från att belöningen ursprungligen varit en summa på drygt 10 000 kronor har summan nu femfaldigats och fortsätter växa stadigt.
– Den stora ökningen beror på att vi har blivit mer kända och att därför människor som länge känt frustration över att vargarna inte skyddas tillräckligt hittat en kanal där de kan påverka. Sedan vi gick ut med belöningssumman har dessutom fler misstänkta fall av grovt jaktbrott seglat upp, säger Sanna F Cronhielm, ordförande i Nordulv.

Nordulv är ett nätverk av människor från olika delar av Skandinavien som menar att vargen är en naturlig del av de skandinaviska skogarnas ekosystem och som kämpar för att skapa förståelse för att vargen hör hemma i våra skogar. Nordulv är en ideell förening som samarbetar med Fellesaksjonen for ulv i Norge och med ett par svenska djurskyddsföreningar.
– Först och främst tror vi att detta fokuserar på vad som sker i naturen, dessutom kan det leda till att folk blir mer uppmärksamma på vad som händer i deras närhet. Om sedan pengarna kan få någon att överbrygga sin rädsla och lämna upplysningar om vad de vet är det en bonus, säger Sanna F Cronhielm.
Enligt Nordulv står den illegala jakten för mer än hälften av de fällda björnarna och två tredjedelar av skjuten lo. Även fjällräv, kungsörn, järv och varg är kraftigt utsatta. När det gäller fjällräv, järv och varg kan den kriminella jakten vara direkt avgörande för utrotning i Skandinavien. Enligt Nordulv är vi inte långt därifrån idag.
– Vargen har för första gången sedan 60-talet visat en negativ tillväxttrend. I fjol hade antalet valpande flockar minskat, dessutom försvann ett stort antal valpar och detta beror direkt på tjuvjakten, säger Sanna F Cronhielm.

Enligt Sanna F Cronhielm kan vargstammen när som helst krascha på grund av den dåliga genetiska variationen hos vargstammen. De vargar som finns är mycket nära släkt och har drabbats av inavel. Varje år blir en handfull vargar dödade i renbeteslandet, om de skulle få leva ett naturligt liv vore inte vargstammens öde lika desperat eftersom de då skulle få nya friska gener och ha avgjort större möjligheter att överleva på längre sikt.
– Vi har idag en situation som är så desperat att man måste pröva allt som är möjligt. Vi har ingenting att förlora på att pröva metoden med belöning, men vi har allt att förlora på att ingenting göra, säger Sanna F Cronhielm.

Teresa Sundström