21 juni 2001

Nu kommer solvärmen

Det installeras solfångare som aldrig förr i Sverige. Allt talar för att man är på väg mot nya rekordsiffror, d v s över 20.000 kvm nya solfångare innevarande år.

Men det bör påpekas att det är en ökning från en låg nivå. Solenergin svarar för en närmast minimal del av Sveriges energianvändning. Tråkigt, kan det tyckas. Men det har den positiva innebörden att det finns en stor potential.

Paketlösning
Med de solvärmepaket som finns på marknaden (bland dem Uponors system som vann Energimyndighetens tävling) krävs ingen dimensionering och inga extra beställningar av kompletterande material. Man kan säga att företagen medverkat till en viss standardisering, vilket förenklar försäljningsarbetet och installationerna.

Andrén gläds
En entusiast som gläds alldeles speciellt åt utvecklingen är Lars Andrén, ordförande i Svenska Solenergiföreningen (SEAS).
Han kan också glädjas åt att den genomförda teknikupphandlingen resulterat i att det kommer att produceras solvärmesystem för småhus till ett hyggligt pris (16.000 kr i materialkostnad). Vidare är de statliga bidragen till solvärmeanläggningar återinförda sedan 1 juli i fjol. Det handlar om max 7.500 kr i bidrag för ett småhus och max 5.000 kr per lägenhet i flerbostadshus. Man ansöker hos länsstyrelsen om bidrag och där finns också erforderliga blanketter.
Lars Andrén:
–Man kan säga att bordet nu är dukat på ett sätt som vi aldrig tidigare varit med om. Förutsättningarna för solvärmen är på topp.
Aktuella för solvärme är framför allt om hus som byggts på 60-, 70, och 80-talen och som nu är i behov av viss upprustning.
–När det är dags att byta varmvattenberedare så har man det rätta läget att satsa också på solfångare, som man enkelt placerar ovanpå tegelpannorna och sedan ansluter till varmvattenberedaren, påpekar Andrén.

25-30 procent
Med den obetydliga andel solenergin har i Sverige för närvarande kan det tyckas överdrivet att påstå att solenergin kommer att få en stor energipolitisk eller miljöekonomisk betydelse. Men samtidigt är det så att Sverige ska leva upp till en rad internationella och nationella miljökrav och det finns faktiskt beslut om att kärnkraften ska avvecklas. Alla dessa ställningstaganden kräver långtgående satsningar på ”eviga” energikällor. Och då är solen naturligtvis högaktuell.
Lars Andrén:
–Vi klarar oss inte utan att utnyttja solen i solfångarsystem och solcellsystem. Om vi håller oss till de traditionella solfångarsystemen så skulle de vid maximal användning kunna svara för i storleksordningen 25-30 procent av den totala energianvändningen i bostadssektorn. För tappvarmvatten skulle det handla om ca 50 procent.

Många års jobb
Om detta eller åtminstone en stor del av det ska bli verklighet så krävs det avsevärda insatser under många år framöver både vad gäller rent arbete och utveckling. På utvecklingssidan är inte minst solcellstekniken intressant.
Solen förutsätts ju vara mer eller mindre evig och samma kan i princip sägas om solenergimarknaden
Takten i utvecklingen beror på en rad faktorer. Den allra viktigaste faktorn i sammanhanget är naturligtvis fastighetsägarna, små som stora. Och hur de reagerar beror mycket på vilka insatser som fabrikanter, installatörer och andra branschaktörer gör.
Politikernas inställning är naturligtvis också grundläggande. Och på den punkten är Lars Andrén mer optimistisk än någonsin.
–Att politikerna tar solenergin på allvar visas bland annat av att de statliga bidragen till solfångarsystem har kommit tillbaka och att kampanjen ”Solklart – Solvärme!” till stor del är finansierad med statliga pengar.

Stor potential
–Om energipolitiken ska bli trovärdig så måste politikerna ta beslut om stora satsningar på att bygga ut solenergin. Och då handlar det inte bara om småhus utan även om flerbostadshus, fjärrvärmeanläggningar, industrihus med stor varmvattenförbrukning, sjukhus etc. Men åtgärder av en så stor omfattning kräver att regering och riksdag tar beslut om att ekonomiskt och på andra sätt stödja utvecklingen. Att göra det ligger för övrigt helt i linje med EU:s ambitiösa och positiva inställning när det gäller solenergi.
Lars Andrén påpekar att räntenivån har stor betydelse. Solenergin är ju gratis men installation och material kostar pengar. Och då är det viktigt att fastighetsägarna kan låna pengar på hyggliga villkor. Nu är räntan låg.
Trots att han ännu inte fyllt 40 så är Lars Andrén en av de verkliga veteranerna i energibranschen. Bland annat var han under många år aktiv i TeknoTerm som hade en stor betydelse för solvärmetekniken i Sverige.

Solfångare i Falkenberg
När jag besöker Lars Andrén i Falkenberg är det första han vill visa mig Kletterbadet. Det var till stor del hans förtjänst att det badet också blev ett solvärmeprojekt när det byggdes i slutet av 1980-talet. Kletterbadets tappvatten värms med hjälp av solfångarna uppe på taket.
– När man bygger en badanläggning bör solfångarsystem vara ett självklart inslag.
Falkenberg, som är en framåt stad när det gäller ”eviga” energislag, har också ett stort fält med solfångare. Dessa solfångare med en total yta av 5 500 kvm sattes upp i slutet på 80-talet och förser det kommunala fjärrvärmenätet med varmt vatten. Nu kommer dock Falkenberg att överglänsas av grannen Kungälv, som bygger vad som uppges var Europas största solvärmeanläggning. Den anläggningen får 10.000 kvm solfångaryta.

Åke Askensten