26 maj 2000

– Regeringen vill satsa långsiktigt

 

Framtiden för solvärme som energikälla ser ljus ut. Det anser Lars Andrén, ordförande i Svenska solenergiföreningen.

Även om Lars Andrén ser solvärmebidraget som mycket positivt så är det mest intressanta inte bidraget i sig som är övergående och försvinner, utan det långsiktiga avtal som tecknats mellan branschen och Energimyndigheten.
– Bidraget ska enligt nuvarande förordning vara till 2002, men när det gäller avtalet så finns det inget stoppdatum, vilket betyder att regeringen vill satsa långsiktigt på solvärme, säger Lars Andrén.

Avtalet går ut på att de bägge parterna gemensamt bland annat med hjälp av broschyrer ska informera och marknadsföra solvärmen hos allmänheten. Strategiskt viktiga personer som småhustillverkare och landets kommunala energirådgivare kommer man att satsa mycket på.
Lars Andrén hoppas att energirådgivarna på så sätt ska kunna bli ”solenergiambassadörer” gentemot allmänheten.
Förutom informationen ska parterna även bilda en analysgrupp med uppgift att följa marknadsutvecklingen och göra insatser på de områden som det inte fungerar. Det kan till exempel vara att stimulera solvärmesatsningar i regioner där försäljningen går trögt eller att undersöka om den befintliga tekniken är bra, bör utvecklas eller bytas ut. Detta sammantaget ska göra att en självbärande och fungerande marknad för solvärme byggs upp och att investeringarna tar fart.

– Utan avtalet skulle man använt bidraget utan att en fungerande marknad hade byggts upp. Då hade historien med en ryckig solenergipolitik som ofta ändrats i takt med mandatperioden fortsatt.
Enligt Lars Guldbrand som är handläggare i ärendet på Näringsdepartementet kan det bli tal om att bidraget ska finnas kvar även efter nuvarande stoppdatum 2002.
– Visar uppföljningarna att det fungerar bra och ger effekt kan det nog bli en fortsättning av stödet. Även om det då kanske blir lite lägre än nu, säger Lars Guldbrand.

Kenneth Samuelsson


Solenergi blir billigare
– Regeringen vill satsa långsiktigt
Fakta/solvärmebidrag/teknikupphandling