23 mars 2001

Allt fler vill ha mobila slakterier


Svensk kunskap kan bli intressant inom hela EU

Sluta att transportera levande djur och flytta istället slakteriet. Sverige har chansen att bli ett föregångsland inom EU när det gäller mobila slakterier, här finns både erfarenheten från renslakten och världens första tillverkare av ett mobilt slakteri med inbyggd kylanläggning.
Nu tar Livsmedelsverket, som tidigare motsatt sig mobila slakterier, upp frågan igen.


Sverige har en unik position, eftersom det finns en decennielång faktisk erfarenhet av att använda svensktillverkade moderna, mobila slakterier inom rennäringen. Ren är det enda djurslag som enligt EU:s regelverk får slaktas mobilt i större skala.
Allt fler övertygas nu om fördelen med mobila slakterier. I spåren av BSE- och mul- klövsjuka låter nu regeringen och jordbruksdepartementet utreda frågan på flera håll. Riksdagsledamoten Gudrun Lindvall (mp) har fått regeringens uppdrag att se över de långa djurtransporterna (se MM nr 10).

Snabbutredning på gång
I veckan blev det dessutom klart att Livsmedelsverket ska snabbutreda förutsättningar och hinder för lokal och regional livsmedelsproduktion. I utredningens direktiv nämns inte mobil slakt uttryckligen, men den frågan kommer definitivt att tas upp till förnyad prövning, enligt flera källor på verket, däribland chefsjuristen.
– De mobila slakterier som finns i dag är fullt användbara för sitt ändamål, förklarar Livsmedelsverkets främste expert i frågan, veterinärinspektör Krister Scherling med ansvar för verkets tillsyn i övre Norrland.
– De är bra men de opererar bara under vintern så de har ingen kylanläggning.
Sådan teknik finns dock redan. Sandströms Transportprodukter AB i Luleå, som hittills levererat ett tiotal mobilslakterier sedan 90-talets början, har även konstruerat och sålt ett med inbyggd kylanläggning, som nu används för slakt av amerikansk bisonoxe i South Dakota.
Extra intressant är att bisonoxen vikt- och storleksmässigt överenstämmer med nötdjuren, vilket innebär att företaget redan har en tekniskt fungerande lösning för de största tamdjuren. De mobila slakterier som i dag används inom rennäringen kan bara ta emot djur som väger upp till 250 kilo.

Stor lastbilstrailer
Det mobila slakteriet är en stor lastbilstrailer som skulle kunna liknas vid Kalla Ankas och Långbens campingvagn: höjbart tak, utfällningsbara kylrum, fikarum för personalen etc. Vattentankar på sju kubikmeter för avspolning och rengöring finns inbyggda.
– Just vattenförsörjningen är den springande punkten, påpekar Krister Scherling. Det ska vara kontrollerat vatten, antingen kommunalt eller från godkänd brunn – där är vi noga.
Hygienen vid mobila slakterier kan enligt honom skötas på ett fullgott sätt, inklusive hanteringen av smittfarligt avfall.
Han berättar att det hittills funnits en tradition i Sverige att undvika mobil slakt sedan 80-talet, som särskilt gäller Livsmedelsverket. Det beror på att de mobila konceptslakterier som fanns då inte alls höll samma standard som dagens.
Krister Scherling kan nu få en nyckelposition i verkets utredning om nya förutsättningar för lokal livsmedelsproduktion, som ska vara klar redan den första september.
Han är ganska övertygad om att mobila slakterier kommer att betyda högre hanteringskostnader, om man anlägger ett företagsekonomiskt synsätt. Det beror framför allt på att anställd personal måste följa med de ambullerande slakterierna.
– Oberoende av om folk vill betala för detta eller inte måste EU:s regelverk ändras, säger Krister Scherling. Och sådana ändringar tros kunna träda i kraft 2004.

Information till EU
Regeringens utredare Gudrun Lindvall, som ska vara klar med sin utredning om de långväga djurtransporterna vid årsskiftet, har i en intervju i Miljömagazinet sagt att hon gärna skulle ”se mer ambullerande slakterier som åkte ut till djuren och inte tvärtom”.
Nu har jordbruksminister Margareta Winberg enligt uppgift överlämnat informationsmaterial om Luleåföretagets innovativa kylrumsslakteri till EU-kommissionen.
Och på Sandströms Transportprodukter, vars huvudverksamhet består av karosserier för lastbilar, ser Dan Sandström enorma affärsmöjligheter öppnas i den europeiska köttkrisens kölvatten.
– Vi får förfrågningar från hela världen, Malaysia och Nya Zeeland är bara några exempel.

Föregångsland
Dan Sandström berättar att de sett den svenska marknaden som marginell och länge haft siktet ställt ut i världen för sina mobila slakterier. Men det har varit trögt inom EU, i alla fall till och med i dag.
– Jag menar att det här är av betydande intresse för Sverige, inte bara för företaget, säger Dan Sandström. Här har vi en chans att verkligen profilera oss och bli en föregångare; vi kan ju visa att vi faktiskt redan använder mobila slakterier.

Peter Wikberg