22 sep 2000

KF-butiker bojkottar jätteräkor


KF i Bohuslän-Älvsborg väljer att plocka bort jätteräkor ur sitt sortiment. Man anser att räkodlingarna har för stor negativ miljöpåverkan i de länder där de produceras. KF och Ica centralt fortsätter dock med sin försäljning av jätteräkor.

– Att plocka bort jätteräkorna från butikerna är ett viktigt led i vårt miljöarbete, säger Runar Söderholm, vd för KF i Bohuslän-Älvsborg.
Policybeslutet att inte sälja jätteräkor togs i augusti. Det handlar om 28 Konsumbutiker i Bohuslän och Älvsborg som nu inte har jätteräkor i sitt sortiment.
– Vi har tagit bort jätteräkorna på grund av den effekt räkodlingana har i de länder de produceras. Miljön påverkas negativt och lokalbefolkningen drabbas, till exempel genom att deras eget fiske slås ut. Vi skulle gärna se att det fanns en världsstandard för att skilja ut frifångade räkor mot dem som är odlade, berättar Runar Söderholm.

Långtgånget miljöarbete
Han anser att Konsumbutikerna i Bohuslän och Älvsborg ligger långt fram i miljöarbetet jämfört med många andra livsmedelsbutiker och tror inte att kunderna kommer att reagera negativt på beslutet att sluta sälja jätteräkorna.
– De flesta av våra kunder har visat att de är intresserade av miljöfrågor genom att efterfråga till exempel Kravmärkta varor.

Butiksinformation
I butikerna kommer det att finnas information om varför jätteräkorna har tagits bort.
– I varje butik ska det finnas en broschyr från Svenska Naturskyddsföreningen om problematiken runt jätteräkorna. Jag tror att kunderna lättare accepterar att jätteräkorna inte längre finns i sortimentet om de vet varför de inte gör det, säger Torsten Lindberg som arbetar med reklam och marknadsföring på KF i Bohuslän-Älvsborg.
SNF sprider sedan 1996 upplysning om effekterna av jätteräkor och uppmanar bland annat handeln att avstå från att ha sådana i sitt sortiment.
– Det är kul att det händer någonting, säger Karin Gregov på SNF. Samtidigt får man inte glömma bort att KF och Ica centralt inte har tagit samma beslut som KF i Bohuslän-Älvsborg.

Ingen reklam
–Vi har inte fattat något beslut om att vi ska plocka bort jätteräkor ur sortimentet, men diskussioner pågår. Vi vill försöka få in ekologiskt odlade räkor i stället, säger Barbro Bragman som jobbar med Livsmedelsfrågor på KF.
KF har en policy sedan cirka ett år tillbaka att inte göra reklam för räkorna och heller inte ha några recept med jätteräkor.
– Jätteräkorna finns bara på efterfrågan och den är tillräckligt stor för att vi anser att vi ska ha kvar dem. Många ungdomar frågar till exempel efter jätteräkor.
Men trots receptpolicyn hade KF i juni i år ett recept med jätteräkor i sin tidning.
– Det har skett misstag, medger Barbro Bragman.
Inte heller Ica har några planer på att plocka bort sina jätteräkor från butikerna. Kerstin Lindvall, som är kvalitets- och miljösamordnare på Ica berättar att deras leverantörer har gett garantier för att jätteräkorna är frihavsfiskade.
– Vi ska inte ha odlade räkor i sortimentet och vi har fått skriftliga intyg från leverantörerna på att räkorna är frihavsfiskade. Jag vet att det finns en viss misstro mot sådana intyg, men vi litar på våra leverantörer.
Liksom KF väljer man att ha kvar jätteräkorna eftersom det fortfarande är stor efterfrågan på dem, men vill inte marknadsföra räkorna eller ha med dem i några recept.

Sara Zetterlund-Holfve


Fakta/ Jätteräkor
• Vid odlingen av jätteräkor skövlas stora arealer mangroveträsk, som med sitt bräckta vatten är den idealiska platsen för räkodlingar. Mangroveträsk är ett rikt ekosystem som är livsmiljön för tusentals djur- och växtarter.

• De intensiva odlingarna är extremt känsliga för sjukdomar och därför pumpas dammarna fulla med antibiotika och kemikalier. Trots det tar för eller senare sjukdomar överhanden och de kortlivade odlingarna måste överges för ett nytt ställe. Efter sig lämnar odlingarna en försaltad gyttja.

• Andra namn på jätteräkor är scampi, tigerräkor och kungsräkor.

• Länder som odlar jätteräkor är till exempel Kina, Indien och Thailand. (Se vidare MM nr 3/00)