24 okt 03

"Är jag samisk? Vad är samisk?”


Enda bilden av pappa
Av Kine Boman
Dokumentär

En kvinna, född 1956, letar efter sin far som hon aldrig har träffat. Det enda hon, Monica född Mickelsson-Hatta som bor i Varberg, vet om honom är att han är same och har arbetat som flottare. Monica har ett frimärke där pappan är avbildad som flottare. Det är den enda bilden hon har av honom överhuvudtaget.
Först i vuxen ålder när hon börjar läsa på komvux och under presentationen inte kan berätta om sig själv som andra studerande bestämmer hon sig för att leta efter sin far – och samtidigt efter sitt samiska ursprung. Vägen innebär ett mycket personligt sökande efter den egna identiteten (”vad är samisk”, ”är jag samisk?”) och möten med nära släktingar. Men den är också vägen till samerna, urbefolkningen som har varit och är hotad i sin existens från många håll. Samesverige då och nu blir mycket tydligt i berättelser och bild.

Filmen är vacker. Den långa vägen, letandet, visas mycket konkret genom att kameran följer med på flera av Monicas resor till Norrland, långa förväntansfulla resor genom oändligt landskap. Frimärksbilden av pappan tonas in ibland. Och märkligt, ju mer man får veta om och kring honom desto mera levande blir det enkla frimärksfotot. Det är magi som inte går att förklara.
Filmen har spelats in under vintern 2002/03. Producent och regissör är Kine Boman som arbetar vid FilmAteljén i Göteborg som produktionsledare. På årets bokmässa vid Sameföreningens monter gjorde Kine diskret reklam för sin film. Hon berättade hur lite hon själv visste om samerna innan hon tillsammans med sina medarbetare började arbeta med dokumentärfilmen.
– Varför har jag aldrig fått lära något om samerna, varför har jag aldrig läst om Sveriges urbefolkning i någon skolbok?
I början av oktober hade filmen premiär i Jokkmokk på Àjtte svenskt fjäll- och Samemuseum. Härnäst visas den i Göteborg under de Antirasistiska filmdagarna (12-16 november) som firar sitt tioårsjubileum i år. Enligt programmet är Enda bilden av pappa särskilt lämpad för gymnasieelever och vuxenstuderande.         

Susanne Gerstenberg