20 okt 2000

Byinvånare protesterar mot planerad radiomast


– Vi kommer att gå hur långt som helst, säger byns taleskvinna Samantha Asp


Nästan samtliga invånare i den skånska byn Varmlösa har gått samman för att stoppa bygget av en ny mobiltelemast. De är fast beslutna att driva fallet i alla tänkbara instanser.
För första gången i Sverige kämpar närboende gemensamt mot planerna på en av de 10.000-tals basstationer som mobilteleoperatörerna byggt och bygger i en ständigt pågående utbyggnadsprocess.


Anläggningsföretaget Aktelo AB vill, på uppdrag av Tele 2 som driver Comviqnätet, bygga ett 48 meter högt radiotorn på en höjd mitt i byn. Nu har 22 personer gjort gemensak sak och säger unisont nej till planerna.
– Vi kommer att gå hur långt som helst, ända upp i Europadomstolen om det behövs, förklarar deras stridbara taleskvinna Samantha Asp som själv bor bara 350 meter ifrån den planerade radiomasten.
– Jag tror dels att vi har chans att vinna det här, fortsätter hon. Dels är det viktigt att nå ut till andra människor i den här frågan och att helt enkelt få igång folk, att få dem att förstå vilken värld vi lever i.

Biologisk påverkan
Hon syftar på den konstant ökande mängd mikrovågsstrålning som människor utsätts för i det moderna samhället, så kallad elektrosmog, och anser att det är nödvändigt att se till att strålningsmängden inte ökas på ännu mer.
Talrika forskningsresultat talar entydigt för att riskerna med strålning från mobiltelefoni inte bör nonchaleras. Det visar bland annat skriften ”Frågor och svar om mobiltelefoner och mikrovågor”, utgiven av Föreningen för el- och bildskärmsskadade.
Där omtalas en stor mängd exempel på att även låga strålningsnivåer, långt under dagens gränsvärden, har biologisk påverkan. Bland annat har de i forskarvärlden mycket högt respekterade lundaprofessorerna Bruun, Salford och Persson visat att hjärnans skyddsbarriär mot gifter i blodet öppnat sig på råttor även vid låga strålningsnivåer – på exakt de frekvenser som dagens GSM-system använder.

Förstör landskapsbilden
Oavsett eventuella hälsorisker tycker de boende i Varmlösa, beläget i ett vackert böljande jordbrukslandskap kring vägen E65 mellan Ystad och Skurup i södra Skåne, att radiotornet kommer att förstöra landskapsbilden.
Alldeles i närheten av byn finns nu sex stycken vindkraftverk, som flera av invånarna anser vara ett förfulande inslag i landskapet och som också orsakat allvarliga störningar av radio- och TV-sändningar – ett problem som inte är helt löst ännu.
Nu går det mesta av Samantha Asps lediga tid åt till att ta fram handlingar och att hjälpa de grannar som i likhet med henne på alla sätt vill stoppa mobilteletornet.

Bara tre sa ja
Skurups kommun gav bygglov trots att samtliga hushåll utom tre sa nej till bygget. Av de tre var en markägaren, som får betalt av anläggningsföretaget, och en annan bor föhållandevis långt från den tilltänkta platsen. Kommunen sa ja efter att ha fått in ett bemötande på grannarnas nej av byggaren Aktelo AB.
I bemötandet hänvisar bolaget till en WHO-skrift som visar att basstationer för mobiltelefoni är jämförbara med radio- och TV-sändare. Miljömagazinet har utan resultat sökt Håkan Nyström på Aktelos som undertecknat bemötandet.
Samantha Asp är kritisk mot kommunens agerande:
– Det har varit en urusel hantering hela vägen från kommunens sida.
Kommunen tog bara med hennes yttrande i handlingarna, vilket byggnadsnämnden förklarade med att yttrandena var likalydande.
– Det är möjligt men antalet har betydelse när vi överklagar i ytterligare instanser.
Varmlösaborna har hittills överklagat bygglovet hos Länsstyrelsen men inte fått den inhibition (inställande av beslut i avvaktan på avgörande) man begärde. Men de ger inte upp utan är fulla av kamplust.
Samantha Asp tycker att mobiltelebolagen borde besinna sig och ta en time-out i utbyggnaden. Hon nämner i sin överklagan bland annat att utbyggnaden har stoppats på flera håll i världen i väntan på tillfredställande forskningsresultat om hur omgivningen påverkas.

Peter Wikberg