2 maj 2003

Säkra naturläkemedlen på ett effektivt och rättvist sätt


Australiens största tillverkare av naturläkemedel riskerar åtal och skadeståndskrav sedan hälsovårdsmyndigheterna upptäckt att företaget Pan Pharmaceuticals förfalskat testresultat och bytt ut ingredienser. Företaget har 70 procent av den australiska marknaden för naturläkemedel och exporterar sina produkter till 40 länder. Tusentals produkter kan komma att dras in de närmaste dagarna.

Det som hänt är beklagansvärt och förhoppningsvis är företaget ensamt om sina metoder. Detta kan, åtminstone tillfälligt, minska förtroendet för naturläkemedel generellt. Sannolikt kommer också de krafter som förespråkar en allt hårdare kontroll att anse sig ha fått vatten på sin kvarn. Ett system för att konsumentsäkra naturmedel på ett effektivt och rättvist sätt är naturligtvis önskvärt men den väg som EU slagit in på leder i fel riktning. Det direktiv för reglering av örter som nu i tysthet tas fram kommer att göra det mycket svårt för mindre producenter i framtiden. Dyra licenser blir avgörande. Redan i dag är det i Sverige förbjudet att sälja produkter med örter och hävda att dessa har läkande verkningar ifall man inte har särskilt tillstånd från Läkemedelsverket. Det krävs ett gott startkapital och byråkratisk kompetens för att skaffa sig detta. Därefter betalas också en årlig avgift per produkt vilket redan nu innebär att omsättningen bör vara stor för att försäljningen ska löna sig.

Händelsen i Australien visar det självklara; att ett företag inte blir mer trovärdigt för att det är stort, etablerat och har omfattande ekonomiska resurser. Att ekonomiskt stoppa initiativ som vill ta tillvara allas våra läkande växter och sprida dessa är inte att skydda konsumenten. Ett litet företag kan vara en minst lika god garanti för en bra produkt.

Benita Eklund