6 okt 2000

”Satsa på de som vill åka tåg över bron”

Efter en massiv påtryckningskampanj har Öresundsbrokonsortiet gett vika och genomför nu vad som kallas en ”tillfällig sänkning” av bilpriset.
– Det visar sig att det fagra talet om miljöhänsyn bara var tunn fernissa, säger Ronny Åkerberg som tagit initiativ till Brobevakarna som verkar för en ekologiskt hållbar Öresundsregion.


Tågresandet över den fasta Öresundsförbindelsen har blivit en större succé än någon räknat med, trots överfulla och försenade tåg. Men bilresandet har minskat och ligger nu på hälften av beräknade 11800 fordon per dygn.
– Vad händer då? Skyndar man till för att underlätta för alla som väljer tåget trots förseningar, dålig service och avsaknad av vettigt rabattsystem, frågar sig Ronny Åkerberg.
– Nej, panik utbryter, pannor läggs i djupa veck och lobbyverksamheten för sänkta bilavgifter drar igång.
Prissänkningen har nu genomförts, trots att Brobolagets vd i förra veckan tvärt emot uppenbara fakta försäkrade att det inte rörde sig om någon prissänkning. Istället för 255 kronor enkel resa per fordon är det nu möjligt att åka över för 140 kronor från allra första resan.
Det betyder att det räcker med två personer i en bil för att hamna på samma nivå som priset för tågresan, som saknar alla former av rabatter.

Färre bilar

Ronny Åkerberg berättar att han redan i somras anade att biltrafiken över sundet skulle sjunka avsevärt.
– Det har dock gått snabbare och brantare nedåt än jag förväntade mig.
Positivt för miljön och ett streck i räkningen för toppolitiker och direktörer, enligt Ronny Åkerberg. Handelskamrarna i Malmö och Köpenhamn var först ut och tryckte på för sänkta bilavgifter. Därefter handelsminister Pagrotsky och nu senast Malmös kommunalråd Reepalu i sällskap med Köpenhamns överborgmästare Mikelsen.
Frågan om broavgifter och trafiken är enligt representanter för Miljödepartementet ingenting som man jobbar med. De hänvisar till Näringsdepartementet som hittills inte haft några invändningar mot prissänkningen.
Malmö tycks överhuvudtaget ha drabbats av en sorts baksmälla efter broinvigningens sanslösa glädjeyra i somras. Biltrafikens minskning är bara en i en rad besvikelser. En annan besvikelse för infrastrukturbyggarna är att Malmös planerade citytunnel fått en oviss framtid.

Dyrt tunnelbygge
Citytunnelprojektet, en underjordisk järnväg mellan bron och Malmös centralstation, beräknas kosta sju miljarder kronor för en tidsvinst på fem minuter. Kritik kommer nu från flera håll. Bland annat har den tunga remissinstansen Väg- och transportforskningsinstitutet (VTI) sagt nej till den föreslagna sträckningen och har framfört flera allvarliga invändningar.
– Delar av miljökonsekvensbeskrivningen bygger på gamla uppgifter som behöver uppdateras, säger Hans Antonsson på VTI.
Han syftar på det område av riksintresse för kulturmiljövården som finns i den sydöstra delen av exploateringsytan.
– Man har inte heller utrett kumulativa effekter tillräckligt mycket, fortsätter han.

Ingen miljöhänsyn
Enligt Hans Antonsson är just det, att man inte tar hänsyn till den sammanlagda miljöeffekten, vanligt vid stora infrastrukturprojekt.
– Ett regionalt, skånskt perspektiv saknas liksom ett svenskt på nationell nivå, säger han och tillägger att just i den västra Öresundsregionen pågår ett stort antal byggprojekt samtidigt, vars totala miljökonsekvenser inte vägs samman.
Ronny Åkerberg anser att tågresandet hittills inte visat på att det finns behov av en citytunnel.
– Utveckla det som redan finns, föreslår han. Till exempel skulle man kunna satsa på direkttåg mellan Köpenhamn och Ystad. Alla tåg måste inte gå över centrala Malmö.

Peter Wikberg