1 sep 2000

Perspektiv på hälsa
– de växande alternativen


Intresset för förebyggande hälsovård och alternativa terapier ökar kraftigt hos företag, inom traditionella fackgrupper men framförallt hos allmänheten.
I två reportage kommer Miljömagazinet att ge en inblick i olika alternativ och komplement till skolmedicinen.
Denna vecka tar vi upp några av grundtankarna.



Ayurveda hjälper människor att komma i balans

– Det måste kännas lika fel att skövla skogen som att hugga av sin egen tumme, säger Peter Ljungsberg, ayurvedisk hälsorådgivare.
Grundtanken i Ayurveda är holistisk och innebär att man ser sig själv och allt annat liv som meningsfulla delar i en helhet. När man kan känna detta samband slutar man att handla själviskt och mekaniskt och kan känna djup mening och knyta verkliga band till allt levande.
– Det är inte bara om jag går ut och slår sönder något som det får konsekvenser utan allt jag gör, säger och till och med tänker får en effekt på resten av mänskligheten och allt som sker där ute får en effekt på mig, säger Peter Ljungsberg.
Om man kan känna detta får man en helt annan insikt om ansvar och man förstår vikten av att arbeta med sig själv innan man försöker förändra världen, menar han.

För att kunna lära känna detta djupa samband måste man vara i balans och vägen dit är olika för olika människor. Genom bla pulsdiagnos och samtal kan Peter Ljungsberg hjälpa människor att fastställa sin grundkonstitution och sedan finns det en rad praktiska metoder att arbeta med.
Ayurveda ägnar sig framförallt åt förebyggande hälsovård. När man väl blivit sjuk degenereras hela systemet och det kan ta tid att återställa. Men vi har alla obegränsat med inre läkekraft om vi lyckas aktivera den. För att göra det måste man se sjukdomssymptom som signaler, inte som något irrationellt vi drabbas av.
– För att kunna hjälpa måste man ta sig tid och lyssna in en patient och se hela livssituationen. Sjukdomar kan hjälpa en att se ett större sammanhang, psykosocialt och kulturellt, och där hitta vad som bör förändras och läkas, säger Peter Ljungsberg. Skolmedicinen i dag är istället inriktad på att hämma, stoppa och trycka ner symptom.
– Vi har tiominutersdoktorer som skriver ut recept och själva blir sjuka och utbrända och som inte tar ansvar för helheten och konsekvenserna, säger han.

Ofta är det ganska enkla livsstilsförändringar som kan bryta ett dåligt mönster. Men då bör man upptäcka det tidigt och de flesta av oss vaknar inte förrän vi helt går in i väggen.
– Vårt samhälle i sig befinner sig i en höggradig Vata- Pitta- obalans (se faktaruta) och allt fler dras in i denna enorma aktivitet och blir fartblinda, säger Peter Ljungsberg. Han beskriver detta som en tickande bomb; stressrelaterade sjukdomar ökar dramatiskt och de finns ingen strategi för att ta hand om dem som blir långtidsjukskrivna.
Hela det traditionella sjukvårdssystemet är i kris menar Peter Ljungsberg och detta är säkert en av orsakerna till att intresset för Ayur-veda liksom andra alternativa hälsometoder ökar kraftigt. Vi är dessutom i behov av nya och utökade förklaringsmodeller.
– Vi har vissa uppfattningar om hur världen är beskaffad enligt det naturvetenskapliga paradigmet och det som går utanför blir kallat flum, säger Peter Ljungsberg.
Men vad som är vetenskap förändras, för 30 år sedan kunde en läkare säga att det inte har någon betydelse vad du äter eller om du stressar. Något man inte skulle säga i dag.

Benita Eklund och Anna Stugvard



Fakta/Ayurveda


Enligt Auyrveda är allting sammansatt av de fem elementen; rymd, luft, eld, vatten och jord. Vår vetenskap kan inte studera eller mäta dem men vi känner till dem utifrån hur vi upplever vårt dagliga liv såväl fysiskt, mentalt som känslomässigt. Alla element finns överallt men varierar i proportioner och kombinationerna är obegränsade. I Auyrveda som medicinskt system beskrivs elementen i en förenklad form som tre energier eller doshor: Vata, Pitta och Kapha. De ligger till grund för alla fysiska och psykologiska processer. Genom att känna till vilken konstitution man har, vilka huvudsakliga krafter som dominerar i en själv, kan man lättare iaktta sin hälsa och upptäcka obalanser som kan återställas innan de leder till allvarligare sjukdomstillstånd.
I en människas konstitution är vanligtvis en eller två av doshorna dominerande.

Vata

I balans: bl a livlig, entusiastisk, fantasifull , pratsam .Vid obalans: bl a rastlös, ytlig sömn, orolig, underviktig

Pitta

I balans: bl a varm, stark matsmältning, orädd, intellektuell. Vid obalans: bl a irritabel, kritisk, hudutslag, översyrad mage

Kapha

I balans: bl a empatisk, stabil, avslappnad, uthållig. Vid obalans: bl a självbelåten, trög, sömnsjuk, överviktig



Ett nytt hälsotänkande slår igenom


Vi behandlar kroppen enligt soptippsprincipen


Fakta/Alternativa terapiformer