2 maj 2003

Ny rättvis världsbutik har öppnat


I Sverige finns det 30 världsbutiker, affärer där man köper rättvisemärkta varor från u-länderna. Nu finns det ytterligare en. I Laholm.
Vinsten för varorna ska gå direkt till producenten; odlings- eller hantverkskollektiv i u-länderna. Det är inte välgörenhet det rör sig om utan om att handla på lika villkor. Varorna är inte bara rättvisa mot människor socialt sett utan framställs också ekologiskt, är alltså rättvisa mot jorden.

Idén ligger i tiden, menar Stina, en av de drivande kvinnorna bakom affären. Ett växande antal människor vill gärna stödja denna form av handel. En affär som värnar om småproducenter passar dessutom bra in i "mysiga Laholm" (köpmännens logo) även om de lever långt härifrån. Affären döptes därför till Hela världen.
Idén om att starta affär föddes på Luciadagen förra året. Vilken förening skulle driva affären? Vilken lokal var bäst? Sedan var det dags att renovera och inreda, allting ideellt och med skänkta möbler. Vem skulle stå i affären på vilka öppettider? En ideell förening som affärsidkare var en förutsättning för att kunna få lokalbidrag från kommunen samt ett förmånligt lån från en lokal bank. Och pengar behövdes för att överhuvudtaget komma igång med renovering och sedan bland annat inköp av varor.
Laholms FN-förening ville engagera sig direkt, framförallt ungdomarna.
– Vi har varit på jakt efter något nytt ett tag, ett projekt kanske, sade ordföranden Gunaino, på invigningsdagen på påskafton, och det har visat sig att alla som var intresserade av idén var medlemmar i FN-föreningen. Vi har också haft tur, till exempel är vi jätteglada att kommunen har varit så behjälplig, både med råd och dåd. De ser möjligheten att slussa invandrarkvinnor ut i det svenska livet genom affären. Hos oss kan de få språk- och yrkespraktik.

24-åriga Igballe sitter med en väninna i personalrummet tillika köket och är lite avvaktande mot de instormande kunderna. Alla verkar känna alla men Igballe som ska stå i affären och Lona känner ingen. Är det åldern, språket eller kulturen som ligger som en vägg mellan köket och butiken fast de bara är två trappsteg som skiljer dem åt? Igballe och Lona har bott i några månader i Laholm men trivs, säger de. Igballes familj har vistats i fyra år i Ångermanland innan, men fick flytta till Sydhalland på grund av familjeskäl. Igballe går nu på SFI, Svenska för invandrare, och har själv anmält sitt intresse för affären. Men på sommaren ska de åka på besök hem till Kosovo, för första gången! Längtan är stor fast det nu är Laholm som är hemma. Av deras stad Mitrovica finns inte mycket kvar efter kriget och av familjen bara någon farbror. Var är de andra? Döda eller emigrerade? Frågan hänger obesvarad i luften.
Första dagens omsättning blev ”kanonbra”.
– Vi måste direkt köpa in nya varor, säger Stina glatt.
Sackéus, IM, North and South och La Maison afrique är leverantörer hittills. Alla är med i IFAT (International Federation for Alternative Trade), ett slags internationell kravmärkning. Vilka varor som går bäst får tiden utvisa. Är det ekologiskt kaffe? Korgar, tygkassar eller pappersvaror?

Första dagen såldes det slut på hibiskuste. Det lätt syrliga varmröda teet introducerades genom att vara ”vernissagevin”.
Man har hämtat in erfarenheter från grannaffärer i Ljungby och Ängelholm. Också i fråga om öppettider. Hellre tre dagar än sex, till att börja med, men regelbundna!
Idéer är det inte ont om. Stina som är textilkonstnär i botten vill gärna starta ett handarbetskollektiv i affären. Har inte invandrarkvinnorna kunskap med sig som kan komma till användning? Eva som också har varit med från början drömmer om kvällsarrangemang med föredrag, musik eller poesi.
Men först och främst gäller det att hålla försäljningen på rätt nivå för att få ihop till hyran och betala av på lånet. Helst ska det bli pengar över för att kunna stödja något projekt i Afrika, Indien eller Sydamerika. Någonstans på jorden, Hela världen är på gång!

Susanne Gerstenberg