Hygienen på pizzerior oacceptabel |
34 av 45 kontrollerade ställen i Linköping fick underkänt. Hygienen på pizzeriorna i Linköping är dålig. Det visar en studie som Miljökontoret i Linköping har gjort. 34 av de 45 kontrollerade pizzeriorna hade inte en acceptabel hygien. 32 procent av alla livsmedelsprover fick också anmärkning, en ökning med 12 procent sedan förra året. Det är en klar försämring, säger Rickard Enlund, livsmedelsinspektör. Miljökontorets projekt Hygien på pizzor 2000 fick ett nedslående resultat. I granskningen hade miljökontoret använt sig av en checklista där man kontrollerade 28 punkter. Av de 45 kontrollerade pizzeriorna hade 34 mer än sex anmärkningar och fick således bakläxa och ett nytt uppföljningsbesök av miljökontoret. De vanligaste anmärkningarna var brister i hygienen som till exempel smutsiga golv, tak, väggar eller arbetsbänkar och maskiner. Ingrodd smuts Vi anmärkte inte på dagsfärsk smuts som tillkommit under dagen, utan alla anmärkningar gällde gammal ingrodd smuts. Det är oroväckande att majoriteten inte städat bättre med tanke på att de fått reda på att vi skulle komma i förväg, säger Rickard Enlund. Vid en uppföljning av de 34 pizzeriorna som blev ålagda att göra förbättringar, visade det sig att bara nio stycken hade åtgärdat sina anmärkningar fullt ut. Vi upplever det som att företagarna inte förstår att deras lokaler och utrustning måste hålla en rimlig hygienisk standard och det är oroväckande, säger han. Stor försämring 1999 genomfördes projektet Hygien på restauranger, en undersökning av livsmedelskvalitén på restauranger i Linköping. Då fick 20 procent av livsmedelsproverna anmärkning. Men förra årets studie på pizzeriorna visar en stor försämring. I pizzeriastudien togs 139 livsmedelsprover och av dessa fick 32 procent anmärkningar och rubricerades som tjänliga med anmärkning. Inget prov visade dock att maten var otjänlig. Rickard Enlund tycker att ökningen med 12 procent är en stor försämring som kanske kan förklaras med att anställda på pizzeriorna i många fall är okunniga om hur man ska hantera livsmedel. Smutsiga händer Men det är ingen hälsofara att äta maten. I de flesta fall handlade det om att man hade smutsig utrustning som till exempel dåligt rengjorda skärbrädor i plast där det frodas bakterier. Men många anmärkningar var också brister i den personliga hygienen som till exempel att man inte tvättade sig om händerna innan man lagade maten, säger Rickard Enlund. Han tror att resultatet från studien är representativt för hur det ser ut i landet i övrigt. Förra året gjorde miljökontoret i Solna en liknande studie på pizzeriorna där som visade att de hygieniska förhållandena var oacceptabla. Inspektionen i Solna var oanmäld och resultatet var att bara tre av 27 pizzerior hade enbart tjänliga livsmedelsprov. Två tredjedelar av livsmedelsproverna var tjänliga med anmärkning, nästan alla förvarade livsmedel på ett felaktigt sätt i kylutrymmena och hälften av matställena saknade tillfredsställande möjligheter till att tvätta händerna.
|