Persilja är en av de kryddor som odlats mest i Sverige och den är fortfarande populär i trädgårdarna. De mycket näringsrika bladen innehåller järn, kalcium, fosfor, A- och C-vitamin. Fem gram persilja täcker dagsbehovet av A-vitamin och 30 gram täcker det dagliga C-vitaminbehovet. Den ska ätas så färsk som möjligt eftersom uppvärmning förstör de mest värdefulla aktiva ämnena. Denna nyttiga aromatiska kryddgrönsak är också en viktig läkeört och förefaller länge ha odlats främst i naturmedicinskt syfte. Både rot, frö och blad har medicinska kvaliteter. Ett vanligt användningsområde är menstruationsproblem. Den järnrika växten är stärkande vid risk för blodbrist, men den har också andra effekter. I dag lever många ett alltför stillasittande liv och det kan vara en del av orsaken till smärtsamma menstruationer och kraftiga blödningar som beror på förstockning. Förutom motion kan örter som persilja användas för att främja cirkulationen i kroppen. Persilja sägs också sätta i gång en sen menstruation och den rekommenderas vid PMS. Särskilt roten och fröna är urindrivande vilket kan avhjälpa svullenhet. Traditionellt så har persilja använts till en mängd åkommor som njursten, svag lever, hosta, irriterad hud, allergier, kolik och matspjälkningsproblem. Den sägs också lindra vid insektsbett och ogillas av både mygg och huvudlöss. Persilja bör inte användas i större doser vid graviditet. Den stimulerar livmodern och i de oljerika fröna finns ett ämne som har aborterande egenskaper. Personer med njurproblem ska också undvika att på egen hand använda persilja i medicinskt syfte. För övrigt har persiljan inga andra biverkningar än att känsliga personer kan tåla solen sämre efter intensiv hudkontakt med örten under till exempel skörd. Persiljefrö har rykte om sig att gro långsamt och vara svårgrott. Det är viktigt att hålla jorden varm och fuktig. Man kan också pröva att blötlägga fröna ett par timmar innan de sås. Se till att jorden aldrig torkar ur innan fröna gror. Denna kinkighet har gett upphov till en mängd myter kring persiljan. Man sa att djävulen tog sitt tionde och att örten tillhörde Persefone, Hades fru. Därför måste persiljan ta sig till dödsriket sju gånger innan den kunde börja växa. Inom folktron fanns också uppfattningen att man kunde bringa död åt någon genom att rycka upp en persiljerot ur marken och skrika sin fiendes namn. Den smakrika dillen hör också sommaren till, kärt sällskap till kräftorna nu i augusti. En dillkvist gör färskpotatisen till en lyxrätt och passar utmärkt i inläggningar av olika slag. Ibland kan dillfrön vara att föredra, som till rotsaker. Fröna har en starkare och något besk smak. Dillen har sitt ursprung i sydvästra Asien men odlades tidigt i hela Europa och kan påträffas vild så långt norrut som södra Sverige. Den blir omkring en meter hög, blommorna är små och honungsfattiga men lockar till sig många flugor och bin med sin starka doft. Som läkeväxt används främst fröna och de sägs hjälpa mot matspjälkningsbesvär. De är kramplösande, väderfördelande och inflammationshämmande. Dill är en historiskt omtalad växt som nämns i Bibeln och på många håll i antikens litteratur. Förr ansågs den ha magiska krafter och för att skydda sig mot trolldom hängdes en dillknippa över dörren. Både persilja och dill används helst färsk eller fryses in. Fröna skördas när blomhuvudena börjar bli bruna. Häng hela växten upp och ner på en luftig och torr plats och låt fröna falla ner på till exempel en bit tyg. Benita Eklund Källor: The yoga of herbs, an ayurvedic guide to herbal medicine, David Frawley och Vasant Lad The Gale encyclopedia of alternative medicine, Gale Hanrahan www.odla.nu Örtapoteket, Jan Hallqvist Örtmedicin och växtmagi, red. Ingegerd Lindeberg Krydda salladen med persilja Persilja passar utmärkt till de flesta grönsaker och till mycket annat.En enkelt salladstips är: grönsallad, fetaost, kronärtskockshjärtan, salladslök, tomater, oliver och bladpersilja. Dressingen kan göras på olivolja, vinäger, svartpeppar, salt och rikligt med vitlök. Citron och rädisor i dekoren. Ät och njut. Persilja sägs dessutom neutralisera doften av vitlök. |