29 juni 2001

Noam Chomsky
- klart obekväm

Noam Chomsky är professor i lingvistik vid Massachusetts Institute of Technology i Cambridge, USA.
Han är en av USA:s ledande språkforskare men är sedan över 40 år också politisk debattör. Han har skrivit en mängd politiska böcker och artiklar. Han anses av många som en av världens främsta politiska analytiker. Men samtidigt är han inte så känd som han borde vara.
Ordfront har gett ut en bok av och om Chomsky: Makt, lögner och motstånd och Noam Chomsky. Det är en omfattande politisk biografi.
På svenska finns dessutom bl a Makt och motstånd (1969), I krig med Asien (1971), Fred i Mellersta Östern? (1975), De mänskliga rättigheternas poltiska ekonomi (1981), Makt och ideologi (1989 och Terrorismens kultur (1990).

Tungviktare
Jag lånade boken Man kan inte mörda historien. En tungviktare på 785 sidor. I boken beskriver Noam Chomsky, som nu är 73 år, utvecklingen efter andra världskriget och det kalla kriget. Om makt och moral. Han skriver om vilka grundläggande värderingar som gäller för västerlandet. Han tränger långt bakåt i tiden. Ända till Columbus och Vasco da Gama för att få ett historiskt sammanhang över utvecklingen.
Men redan i inledningen tycker jag mig få svar på varför Chomsky inte är mer känd. Noam Chomsky tillhör inte alls etablissemangets gunstlingar. Han har blivit maktens Gossen Ruda. Kan det möjligen ha politiska orsaker? Han har tydligt klampat in på etablissemangets revir.
Men kanske är en omvärdering av hans ideolgiska och historiska tankar på gång.

Nästan bannlyst
Man kan inte mörda historien väcker redan i översättarens förord en del tankar. ”Noam Chomsky borde vara en av vår tids hjältar, men han förekommer inte ofta i massmedierna”, skriver översättaren och fortsätter: ”I sitt hemland USA är han närmast bannlyst inom etablissemangets media.”
Till och från har Chomsky utsatts för rena förtalskampanjer. I översättarens förord till boken ”Man kan inte mörda historien” nämns grova beskyllningar. En del rykten gör gällande att Chomsky mer eller mindre skulle ha stött Pol Pot i Kambodja. Han blev också inblandad i Robert Faurisson och dennes suspekta historieskrivning.
Noam Chomsky är obekväm. Han krossar inte bara en mängd myter om ”den nya världsordningen”. Han skriver om G7, transnationella företag, investeringer, internationella valutafonden och om 40 000 barn som dör per dag av sjukdomar som skulle kunna botas med några ynka kronor. Om produktion som flyttas till diktaturländer med billig arbetskraft och urholkad demokrati. Om man skriver så blir man inte populär hos etablissemanget.
Noam Chomsky kommer till bokmässan i Göteborg i spetember 2002. Men det är långt dit och under tiden kan man inte bara läsa Chomsky, man kan höra och se honom också på weben.
Om man söker på Internet under Noam Chomsky finner man en hel del artiklar. Och Chomsky är alltså översatt till svenska. Läs, begrunda och bilda dig en egen uppfattning.
Man kan se och lyssna på honom på den här adressen:
http://www.freespeech.org/fsitv/html/search.html
Skriv därefter chomsky under
Audio/Video keyword.

Eivor Karlsson