18 februari 2000

Barn lär sig om
risker med mobil

Skolelever i England undervisas om säker användning

 

På vissa skolor i England informeras skolbarnen om hur de ska använda mobiltelefoner på ett säkert sätt. Riktlinjerna består av råd som till exempel att ringa korta samtal och välja en lågstrålande telefon.
– Vi gör det här av säkerhetsskäl, säger David Owen, som är ansvarig för hälso- och säkerhetsfrågor på skolorna i Brighton och Hove.

Fler och fler ansvariga på skolor i England har börjat öppna ögonen för de eventuella hälsorisker med strålning från mobiltelefoner. Detta har resulterat i att flera skolledningar informerar elever och lärare om hur telefonerna ska användas för att hälsorisker ska minimeras.

Information i veckoblad
I måndags fick eleverna i skolorna i Brighton och Hove i East Sussex i England, via sitt veckoblad riktlinjer om hur en mobiltelefon används på säkrast sätt.
– Anledningen till att vi går ut med detta är att det finns en växande oro hos mobiltelefonanvändare om eventuella hälsorisker med främst strålningen. Råden är till för att miniminera de eventuella hälsoriskerna, säger David Owen.
Råden som ges till eleverna är till exempel:

• Om det är möjligt – använd en vanlig telefon hellre än en mobiltelefon.
• Försök att minska antalet telefonsamtal och samtalens längd.
• Tryck inte telefonen mot örat utan se till att ha ett så stort gap mellan telefon och örat som möjligt.
• Vid inköp av mobiltelefon, köp en telefon som dels har låg strålning men också som verkar på lägre frekvenser.

Inga bevis
David Owen framhåller att det än så länge inte finns några fullt bindande bevis för att användande av mobiltelefoner skulle påverka hälsan negativt, trots många artiklar i pressen, men att riktlinjerna är till för att minimera eventuella hälsorisker.
– Det här är en försiktighetsåtgärd eftersom det finns en möjlig risk och kommer det fram att det är hälsofarligt så har vi i alla fall försökt att minska riskerna.
Han förklarar att informationen går ut till cirka 12.500 elever i Brighton och Hove som är mellan 5 och 16 år.
– Men jag tror att andra skolor i East Sussex också kommer att gå ut med information. Då rör det sig om ytterligare cirka 25.000 barn, säger David Owen.
– Jag vet inte hur många som har telefoner i England, men försäljningen har ökat och många barn och ungdomar fick telefoner i julklapp i julas, säger Davis Owen.

Riktlinjerna utgår från den informationen om eventuella risker som finns tillgängling nu och kommer att bli uppdaterad när nya forskarrön kommer fram.
Men enligt Mattias Rådström som är biträdande borgarrådsekreterare åt skolborgarrådet Jan Björklund i Stockholm, planerar inte politikerna i stadshuset att initiera en informationskampanj om mobiltelefoner.
– Ska en sådan komma i gång så får det ske på initiativ av respektive skolas rektor. I Sverige har vi ett skolsystem som är decentraliaserat och där rektorn bestämmer medan man i England har ett mer centraliserat system där politikerna lägger sig i mer, säger Mattias Rådström.

Kenneth Samuelsson