28 juli 2000

Konsumenternas krav har fått mobilföretagen att ge med sig:
Mobiltelefonen märks ut med strålningsvärde

Information om telefoners strålningsvärde kommer till hösten att lämnas ut av Eriksson, Motorola och Nokia. Mobiltelefonindustrin har tidigare varit ovillig att lämna ut sådan information, men konsumenters och forskares krav har gjort att den har ändrat policy.


Debatten om mobiltelefonernas strålningsvärde, det så kallade SAR-värdet, har pågått i flera år. Forskare, politiker och konsumenter har krävt att de ska få reda på telefonernas strålningsvärde för att på så sätt ha möjlighet att välja en lågstrålande telefon. Mobiltelefonindustrin har hela tiden vägrat att lämna ut strålningsvärdet med argumentet att telefonerna klarar det uppsatta gränsvärdet.
Men nu har mobiltelefonindustrins branschorgan i USA, Cellular Telecommunications Industry Association (CTIA) ändrat policy i frågan. De som vill vara certifierade av CTIA i fortsättningen kommer att bli tvungna att gå med på att lämna information om bland annat telefonens strålningsvärde. SAR-värde, tillsammans med information om vad strålningen är för något, kommer att finnas med i förpackningen till nya telefoner som säljs i USA.
Detta medför att konsumenter har möjlighet att jämföra olika telefoners värden.

Jättarna överens
– Både Nokia, Motorola och Eriksson är medlemmar i CTIA och är överens om att införa denna information på sina telefoner. Vi kommer att börja arbetet med certifieringen i augusti och i november kommer de första telefonerna där SAR-värdet redovisas att vara ute på den amerikanska marknaden, säger Travis Larson, talesman för CTIA.
Konsumenterna har länge krävt information om SAR-värdet. Varför har det dröjt så länge?
– Vi ville inte bara släppa ut SAR-värdet utan att informera om vad det är på ett begripligt sätt och det känner vi att vi kan göra nu. Sedan har givetvis opinionens krav påverkat oss, säger Travis Larson.
Han understryker att den utlösande faktorn som påverkade industrin var Stewartrapporten ”Mobile Phones and Health” som togs fram av en grupp forskare från Storbritannien. Den fastslår att strålning kan ge biologiska effekter, men att strålning under gränsvärdet för SAR inte är hälsofarligt. Den fastslår också att det behövs mer forskning.

Pekar på risker
Det paradoxala i rapporten är att forskarna dels kom fram till att det inte finns några vetenskapliga belägg för att det är hälsofarligt att prata i en mobiltelefon som klarar det internationellt satta strålningsgränsvärdet, och dels föreslog åtgärder som pekar på att det kan finnas risker med mobiltelefoner. Bland annat rådde forskarna barn att inte prata i mobiltelefon onödigt mycket och att industrin skulle redovisa SAR-värdet.
Även om initiativet till information om SAR-värdet togs i USA kommer andra länder att följa efter. Martin Lindeblad som är direktör för mobiltelebranschen, MTB, i Sverige säger att liknande information kommer att följa med mobiltelefonerna på den svenska marknaden redan i höst.
– Vi tycker att det är tillräckligt att som nu bara säga att telefonerna klarar gränsvärdet, men vi kommer att ge kunderna information om SAR-värdet ändå eftersom man i Stewartrappporten råder till det och för att det kanske kan minska oron, säger Martin Lindeblad.

Försiktighetsprincipen
Han understryker att det är viktigt att informera vad SAR är så att inte offentliggörandet av strålningsvärdet leder till att det blir en diskussion om tiondelar hit och dit och att telefoner med lägst strålningsvärde konkurrerar ut de med högre.
– Alla telefoner som säljs i dag har ett SAR-värde på mellan 0,3 och 1,3 volt per kilo kroppsvikt och klarar gränsvärdet som är på 2 v/kg. Det är därför viktigt att informera om att SAR-värdet inte betyder så mycket så länge det ligger under gränsvärdet, säger Martin Lindeblad, som poängterar vikten av att det följer med information till telefonen som förklarar SAR-värdet.
Men många forskare har en annan uppfattning än Martin Lindeblad. De senaste åren har flera forskare rapporterat att strålning, även i små doser, kan orsaka allt ifrån cancer, nervskador, cellförändringar till huvudvärk och koncentrationssvårigheter. Även om vissa av studierna är omtvistade har flera forskare manat till en försiktighetsprincip på grund av att man inte vet vilka effekterna kan bli i ett 20-30 årigt perspektiv.

Kenneth Samuelsson


SAR står för specific absorbation rate och är ett mått på hur mycket energi som lämnar telefonen. Energin orsakar i sin tur en låg uppvärmningseffekt i huvudet.