24 mars 2000

TCO:s miljömärkning
av mobiltelefoner på gång

 

Om ett år kan en svensk miljömärkning av mobiltelefoner vara verklighet. Detta eftersom TCO nu undersöker möjligheterna till att ta fram en märkning av mobiltelefoner och kringutrustning.
– Vi vill att kraven ska vara tuffa, men realistiska, säger Jan Rudling, VD vid TCO-utveckling som arbetar med märkningen.

Under 1980-talet fanns en oro bland befolkningen om att det kunde vara farligt att arbeta framför bildskärm. Som en reaktion på det kom den första TCO-märkningen på bildskärmar och datorer 1992. Märkningen har sedan haft en stor internationell genomslagskraft och ställt högre och högre krav på tillverkarna.
– Situationen är liknande nu fast det är mobiltelefoner som gäller istället, säger Jan Rudling.
Han förklarar att man senare i år kommer med ett besked om man ska ta fram ett förslag till märkning av mobiltelefoner.
– Vi bedömer att det finns en hyfsad möjlighet att få fram ett förslag. Detta ska sedan ut på en remissrunda och en färdig märkning kan i så fall komma om tidigast ett år, säger Jan Rudling.

Tre kriterier
Han framhåller att det är tre kriterier som bör uppfyllas för att man ska ta fram ett förslag.
– Först måste vi fastställa vilka områden som ska ingå i märkningen, sedan måste vi komma överens om vilka nivåer på till exempel strålning eller ergonomiska aspekter som ska gälla och sedan måste vi få fram standardiserade mätmetoder för att kunna kontrollera att telefonen klarar kraven, säger Jan Rudling.
Han framhåller att vilka krav som kommer att ingå i en eventuell märkning inte är klart, men diskussioner pågår.
– När det gäller ergonomi kan ett krav vara att displayen är läsvänlig. För ekologi kan det finnas krav på ämnen som ej får användas, till exempel tungmetaller och bromerade flamskyddsmedel, att det ska vara lätt att återvinna. För emission kan magnetiska fält och det så kallade SAR-värdet finnas med, säger Jan Rudling.

Relativt lätt
Han understryker att det är relativt lätt att ta fram kriterier för ekologi, ergonomi och energi, men betydligt svårare när det gäller emissioner och då i synnerhet kriterier för energistrålningen (SAR-värdet) eller halten magnetfält.
– Svårigheten i att sätta ett kriterie för strålning och magnetfält ligger i att vetenskapen är så splittrad i frågan, säger Jan Rudling.
Han framhåller att det i dag inte heller finns några internationellt standardiserade metoder att till exempel mäta SAR-värdet, men att detta är på gång. Eftersom märket ska bli internationell är detta ett måste.
I dag används ofta ett SAR-värde på max två Watt per kilo, som rekomenderas av internationella organisationer och som tillämpas av mobiltelefonindustrin.
Men vilket strålningsvärde de olika telefonerna har är mobiltelefonindustrin inte så måna om att redovisa till konsumenterna. Blir det en märkning kommer det att bli ändring på det för de telefontillverkare som vill använda märkningen.

Elektromagnetiska fält
För bildskärmar finns kriterier med både ekologi-, energi-, emissions- och ergonomiaspekter.
På emissioner ställs krav på att de elektromagnetiska fälten inte får vara för höga. Under ekologi ställs krav på att datorerna inte får innehålla bromerade eller klorerade flamskyddsmedel, att tillverkarna ska vara certiferade enligt Iso 1401, bildskärmarna ska vara lätta att återvinna och det ställs också krav på energiförbrukningen.

Kenneth Samuelsson